Svijet     | 06.08.2021. 11:40 |

Kina imenovala novog vojnog zapovjednika u nemirnoj regiji Xinjiangu

FENA Internet

PEKING, 6. Augusta  (FENA) - Kina je imenovala novog vojnog zapovjednika u nemirnoj regiji Xinjiang u kojoj su vlasti zatočile više od milion pripadnika muslimanske manjine u, kako ga nazivaju, pokušaju da suzbiju terorizam i radikalizam.

General pukovnik Wang Haijiang nadzirat će masovno vojno prisustvo u velikoj sjeverozapadnoj regiji koja graniči s nekoliko nestabilnih država centralne Azije, među kojima su Pakistan i Afganistan, iz koga se trenutno povlače američki vojnici.

Poput tvrdokornog čelnika Komunističke partije u Xinjiangu, Chenga  Quanguoa, Wang je prethodno služio na Tibetu, na kome se također nalazi veliki broj vojnika kako bi suzbili antivladino raspoloženje među matičnim Tibetancima i koji čuvaju spornu granicu s Indijom, oko koje su dvije sile imale sukob prošle godine.

Wangovo imenovanje objavljeno je na društvenim mrežama vojne oblasti Xinjiang na kojima su prikazane njegove fotografije kako predsjedava ceremonijom penzionisanja visokih vojnih oficira.

Wang je učestvovao u borbenim operacijama tokom graničnog rata s Vijetnamom u ranim 1980-im godinama i služio je u elitnoj jedinici Narodne oslobodilačke vojske, javili su kineski državni mediji.

Američko povlačenje iz Afganistana posebno zabrinjava Peking, koji strahuje od ponovnog pojavljivanja radikalnih elemenata u blizini njegovih granica.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi prošle je sedmice primio delegaciju talibana, koji su ostvarili rapidne teritorijalne pomake u Afganistanu i trenutno učestvuju borbama za velike  afganistanske gradove.

Wang je im je tada poručio da se Kina nada da će se talibani fokusirati na mirovne razgovore i rad na stvaranju jedinstva među svim političkim i etničkim grupama.

Također je kazao kako se Kina nada da će se talibani „odlučno pozabaviti“ Islamskim pokretom istočnog Turkistana (ETIM), grupom za koju Peking tvrdi da predvodi borbu za nezavisnost u Xinjiangu.

U nepotvrđenim izvještajima navodi se da je nekoliko stotina boraca u savezništvu s ETIM-om prisutno na sjeveroistoku Afganistana, iako brojni eksperti sumnjaju da ta grupa čak i postoji u bilo kakvoj operativnoj formi, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo