Bosna i Hercegovina     | 06.08.2021. 14:32 |

Potpisan Kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima u TK

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 6. augusta (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu. 

Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje koeficijenta, a u prosjeku primanja zdravstvenih radnika će biti uvećana za 10 procenata. 

Svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa zdravstvenim radnicima nakon mukotrpnih pregovora iskazao je i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić. 

- Time smo mi, i jedna i druga strana, ispunili funkciju svoje društvene odgovornosti koja u ovome slučaju podrazumijeva stalnu i kontinuiranu brigu o zdravlju građana TK - izjavio je premijer Hodžić. 

Ugovor stupa na snagu prvog dana augusta, a ističe krajem 2022. godine. 

- Regulisane su i stimulacije za rad sa pacijentima oboljelim od COVID-a u različitosti od stepena ugroženosti zdravlja zdravstvenog radnika - izjavio je Božo Jurić, ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Iz Federalnog sindikata radnika u zdravstvu zadovoljni su potpisanim Kolektivnim ugovorom i naglasili da su ipak, tokom pregovora napravili i oni ustupke i povukli neke od zahtjeva kako bi Vlada Tuzlanskog kantona mogla ispuniti sadašnji ugovor u okviru svojih finansijskih mogućnosti.

- Ovakav Kolektivni ugovor je želja svih radnika zaposlenih u zdravstvu. Ovo je sigurno jedan od najboljih Kolektivnih ugovora, ne samo u FBiH, nego i u Bosni i Hercegovini - izjavio je Zijad Latifović, predsjednik Federalnog sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana