Bosna i Hercegovina     | 08.08.2021. 12:05 |

U Lukavcu otvorena izložba ilustracija 'Jedanaestog podsjećamo' (VIDEO)

FENA Anisa Mahmutović

LUKAVAC 8. augusta (FENA) - U okviru programa otkrivanja spomen obilježja žrtvama Srebrenice danas je otvorena izložba ilustracija "Jedanaestog podsjećamo" autora Admira Delića ispred Centra za kulturu u Lukavcu. 

Nešto više od trideset ilustracija izloženo je u spomen na ubijene u genocidu 1995. godine. 

Idejni tvorac za dodjelu ulice i izgradnju spomen obilježja je dijete Srebrenice Samir Gabeljić, čiji jedini motiv je da genocid nikada ne ode u zaborav.

- Ova izložba ilustracija govori više od ijedne riječi i odličan je medij za prenošenje poruka i ideje - izjavio je Gabeljić.

Admir Delić je strip crtač i ilustrator čija je ambicija da priču genocida u Srebrenici prenese na papir kroz 8372 ilustracije. Danas nije prisustvovao izložbi iz opravdanih razloga.

Organizator otkrivanja spomen obilježja je općina Lukavac koja je od samog početka dala značajnu podršku za realizaciju ideje i projekta.

Izložbu je otvorio pomoćnik načelnika općine Lukavac Emir Kasumović.

- Pred nama stoji nekoliko ilustracija koje govore o tužnoj sudbini koju su proživjeli naši Srebreničani u julu 1995. godine. Svaka ilustracija predstavlja svjedočanstvo o bolu i patnji preživjelih žrtava genocida. Mi ni na jedan način ne možemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici, a ilustracije nam pomažu u tome - izjavio je Kasumović.

Do otvorenja spomen obilježja koje počinje u 19 sati, biće održana promocija knjige 'Srebrenica - zaboraviti ne smijem, halaliti neću', autora Hasana Hasanovića i biciklistička vožnja ulicama Lukavca.

Pogledajte https://fena.ba/video/6301

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yc9_ozoCkwLoLGkqmXv32Ni5mnpd0SM8?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo