Kultura     | 08.08.2021. 17:24 |

U Lukavcu promovisana knjiga 'Srebrenica zaboraviti ne smijem, halaliti neću'

FENA Anisa Mahmutović

LUKAVAC 8. augusta (FENA) -  U Centru za kulturu održana je promocija knjige "Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću", autora Hasana Hasanovića, preživjele žrtve genocida.

Knjiga je nastala kao rezultat iskustva na putu smrti od Srebrenice do Nezuka 1995 godine, na kome je ubijen Hasanov brat. Otac autora je preminuo dvije godine ranije od posljedica gladi u Zaštićenoj zoni Srebrenice. O knjizi su govorili preživjeli iz Srebrenice Nermin Mujkanović i Nedžad Avdić.

- Ova i ovakve knjige moraju da budu amanet svima nama da nikad ne zaboravimo ono što se desilo u Srebrenici. Hasanov brat je u šumama Udrča tokom pokušaja prelaska na slobodnu teritoriju prema Sapni teško ranjen. Narednih 20 kilometara  nosio ga je brat  i uspio ga je prenijeti  na slobodnu teritorij gdje je od posljedica ranjavanja preminuo - rekao je  promotor knjige Nermin Mujkanović.

Sa 22 godine Hasan Hasanović je 1995 godine, ostao je najstariji muški član familije.

- Kada govorimo o Srebrenici ne smijemo to svoditi na jednu sedmicu u julu. Genocid je počeo mnogo ranije. O Srebrenici trebamo govoriti istinu, da ne bi nadvladala laž – izjavio je pisac Nedžad Avdić preživjela žrtva strijeljanja u Srebrenici.

U knjizi su opisana dešavanja sa poznate kameničke bukve na kojoj su se desila masovna strijeljanja na putu smrti.

Prema iskustvu autora Hasanovića na kameničkoj bukvi ubijeno je preko hiljadu ljudi. Do sada je pronađeno oko 1.200 skeleta.

- Dugo mi je trebalo vremena da počnem pisati knjigu. Pišući sjetio sam se detalja koje sam bio zaboravio. To vam govorim zato što želim reći da i mi koji smo preživjeli genocid pomalo zaboravljamo. Ranjen sam nosio brata 9,5 sati živog i sedam sati mrtvog i nisam osjećao ranu koja je bila inficirana na nozi i nisam znao da sam bos – izjavio je Hasanović.

Knjigu je posvetio majci i svojoj sudbini koju je preživio.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom