Svijet     | 09.08.2021. 08:44 |

Talibani osvojili tri grada na sjeveru Afganistana

FENA Internet

KABUL, 9. augusta (FENA) - Talibani su preuzeli kontrolu nad tri grada na sjeveru Afganistana i nastavljaju da napreduju u borbama sa Bezbedonosnim snagama u zemlji.

Britanski BBC javlja da su pod kontrolom talibana gradovi Kunduz, Sare Pul i Talokan, što znači da su od kraja prošle sedmice pobunjenici zauzeli pet regionalnih centara.

Talibani su saopćili da nema dogovora o primirju s vladom. Njihov portparol, kako prenosi BBC, upozorio je protiv daljih intervencija SAD i saveznika dok je govorio za Al Jazeeru u njedelju.

Militanti napreduju u sukobima u posljednjih nekoliko nedjelja. Nakon što su osvojili velike dijelove zemlje, sada uzimaju veće regionalne centre i gradove, podsjeća BBC.

Tri grada na sjeveru su pala pod kontrolu talibana za svega nekoliko sati u nedjelju, a jedan od stanovnika Kunduza je situaciju opisao kao "potpuni haos".

Afganistanska vlada je u međuvremenu saopćila da se njihove snage bore da ponovo zauzmu ključne tačke.

Hiljade ljudi je napustilo svoje domove od početka ofanzive talibana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Borbe se vode i u provinciji Herat na zapadu Afganistana, te u gradovima Kandahar i Laškar Gah na jugu zemlje.

Nasilje je eskaliralo širom Afganistana nakon što su američke i međunarodne snage iz drugih zemalja počele s povlačenjem vojnika nakon 20 godina vojnih operacija.

Američka ambasada u Afganistanu osudila je "nasilnu novu ofanzivu talibana na gradove" i istakla da je neprihvatljivo prisilno nametanje vladavine te grupe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo