Ekonomija     | 09.08.2021. 09:57 |

Počeo saobraćati voz iz Pazarića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta sa direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem i načelnicima općina Novi Grad, Ilidža i Hadžići Semirom Efendićem, Nerminom Muzurom i Hamdijom Ejubovićem jutros su obišli željezničku stanicu u Pazariću i vozom krenuli za Sarajevo.

 - Uvođenje ove linije je ključni način da se rastereti saobraćaj u kantonu. Uključivanje željeznica u saobraćaj od velikog je značaja za kvalitet života i očuvanje životne sredine. Omogućavanje građanima ove linije je prvi korak, a nadam se da ćemo u budućnosti unaprijediti ovu vrstu saobraćaja - kazao je Forto.

Šteta je naveo kako je uvođenje voza jedna od mjera koja je planirana za 2021. godinu i kako je zajedničkim radom realizovana.

- Vožnja od Pazarića i Hadžića trajat će dosta kraće, a stanovnici ovih općina neće više morati mijenjati različite vrste javnog prevoza. Sada imaju voz. U vozu će važiti GRAS-ovi i Centrotransovi đački, studentski i penzionerski kuponi. Ovo danas je pokazatelj da kada razni nivoi vlasti rade zajedno i kada se interes građana stavi na prvo mjesto, lako se rješavaju stvari - rekao je Šteta.

Najavio je da će u narednom periodu raditi i na pregovorima o realizaciji linije do Ilijaša.

Iz Željeznica FBiH iskazali su zadovoljstvo realizacijom saradnje sa Vladom KS.

  - Nama je ovaj projekt veoma značajan, jer je neki nivo vlasti prepoznao značaj željezničkog saobraćaja. Ovo je prva vlada koja se, u skladu sa Zakonom o željezničkoj infrastrukturi i sufinansiranju putničkog kombinovanog saobraćaja, odlučila na jedan ovakav potez. Projekt je veoma značajan i za Željeznice, ali i za građane - kazao je Džafić.

Vožnja od Pazarića do Željezničke stanice u Sarajevu traje 33 minute i uveliko će, po komentarima putnika, olakšati svakodnevnicu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo