Svijet     | 09.08.2021. 12:23 |

Ubijeno više od 40 civila u napadima militanata na sjeveru Malija

FENA Internet

BAMAKO, 9. augusta (FENA) - Više od 40 civila ubijeno je na sjeveru Malija u napadu militanata na tri sela u blizini granice s Nigerom, saopćili su danas vojni oficir i lokalni zvaničnici.

- Više od 40 civila ubili su teroristi u selima Karou, Ouatagouna i Daoutegeft - izjavio je oficir  za AFP pod uslovom da ostane anoniman.

- Teroristi su ušli u sela i masakrirali su sve – dodao je.

Lokalni zvaničnik, koji je također tražio da ostane anoniman iz straha za vlastitu sigurnost, izjavio je da je 20 civila masakrirano u Karou, 14 civila ubijeno u Ouatagouni, a ostali u zaseoku Daoutegeft".

- Napadači su ušli u sela na motociklima, napadajući mještane - tvrdi on.

Mali, politički blokirana i siromašna zemlja u središtu zapadnoafričke regije Sahel, suočava se s pobunom militanata od 2012. godine. 

Kriza je započela nemirima na sjeveru zemlje koji su se proširili na centralni Mali kojim dominiraju međunacionalne napetosti, i potom na susjedni Niger Burkinu Faso.

Naoružane grupe povezane s Al-Qaidom i takozvanom grupom Islamska država predvode kampanju nasilja. Na hiljade civila i vojnika je poginulo i stotine hiljada ljudi pobjeglo iz svojih domova, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'