Svijet     | 09.08.2021. 13:46 |

Talibani napreduju u osvajanju gradova u Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 9. augusta (FENA) - Talibani su danas preuzeli kontrolu nad još jednim gradom u afganistanskoj provinciji Sar-e-Pul, rekao je zvaničnik. 

Talibanski borci napreduju u sukobima u posljednjih nekoliko sedmica, uprkos osudama međunarodne zajednice i upozorenjima UN-a da nasilno preuzimanje kontrole nad dijelovima teritorije neće biti priznato, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Oni nisu poslušali ni apele da se vrate mirovnim pregovorima s afganistanskom Vladom. Nakon što su osvojili velike dijelove države, sada preuzimaju veće regionalne centre i gradove.

Prema navodima člana Vijeća sjeverne afganistanske provincije Sar-e-Pul, talibani su zauzeli glavni grad pokrajine nakon više od sedmicu dana otpora snaga sigurnosti. Vladine snage su se potpuno povukle iz pokrajine, rekao je on.

Osim Sar-e-Pula, pod kontrolom talibana su Zaranj (glavni grad provincije Nimruz), Sheberghan u provinciji Jauzjan, Taloquan u provinciji Takhar, a bore se za potpunu kontrolu nad Kunduzom gdje su u nedjelju zauzeli glavnu policijsku stanicu u gradu i zatvor kao i kancelariju guvernera provincije.

Talibani su napade i ofanzivu intenzivirali nakon povlačenja američke vojske iz Afganistana, a Vlada uzvraća bombardiranjem. Zbog toga raste zabrinutost da će broj civilnih žrtava naglo porasti, dodaju agencije, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'