Svijet     | 09.08.2021. 15:42 |

Njemačka odbacila pozive za povratak vojnika u Afganistan

FENA Internet

BERLIN, 9. augusta (FENA) – Njemačka ministrica odbrane danas je odbacila pozive za povratak njemačkih vojnika u Afganistan nakon što su talibanski pobunjenici zauzeli grad Kunduz u kome su njemački vojnici boravili duže od decenije.

Njemačka ima drugi po veličini vojni kontingent u Afganistanu nakon Sjedinjenih Država, gubeći više vojnika u borbama u Kunduzu nego bilo gdje od Drugog svjetskog rata.

Talibani su osvojili tri pokrajinske prijestonice, među kojima i Kunduz, tokom vikenda u ofanzivi koju su pokrenuli otkako su se strani vojnici počeli povlačiti iz zemlje.

- Izvještaji iz Kunduza i širom Afganistana mučni su i bolni – objavila je ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer na Twitteru.         

- Da li su društvo i parlament spremni da pošalju oružane snage u rat i da barem jedna generacija  ostane tamo? Ako nisu, onda je zajedničko povlačenje s našim partnerima ostalo prava odluka - kazala je.

Neki unutar njene konzervativne stranke žele da njemački vojnici učestvuju u intervenciji protiv talibana, ali je Kramp-Karrenbauer kazala da bi njihovo poražavanje zahtijevalo dugi i tešku kampanju.

Otkako su Sjedinjene Države u aprilu objavile planove povlačenja vojnika 11. saeptembra, i transatlanska alijansa NATO slijedila je njihov primjer, nasilje je eskaliralo i talibani su počeli da zauzimaju  teritorije.

Kramp-Karrenbauer okrivila je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za podrivanje afganistanske operacije, čaki i nakon što je njegov nasljednik Joe Biden počeo provoditi politiku povlačenja.

- Trumpov žalosni sporazum s talibanima bio je početak kraja - izjavila je ona o sporazumu koji je Trump postigao s militantima 2020. godine o odlasku američkih vojnika, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'