Svijet     | 09.08.2021. 17:48 |

Raisi poručio Macronu da nuklearni pregovori moraju garantirati "prava" Teherana

FENA Internet

TEHERAN, 9. augusta (FENA) - Iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarao je danas na telefon s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poručio da svaki razgovor o teheranskom nuklearnom programu mora osigurati iranska "prava", dok je njegov francuski kolega pozvao islamsku republiku da što prije nastavi pregovore.

Raisi je izjavio da nova iranska vlada pozdravlja razvoj odnosa s Francuskom temeljen na zajedničkim interesima i uzajamnom poštovanju, te naglasio razvoj odnosa između dviju država, posebno na ekonomskom i trgovačkom polju, javlja IRNA.

Pozivajući se na ponovljena i očita kršenja od SAD-a i neuspjeh triju evropskih strana u Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA) da ispune svoje obaveze prema međunarodnom sporazumu, dodao je da su Amerikanci uvođenjem novih sankcija jasno prekršili svoje obveze, pa čak i proširili nove sankcije na humanitarne aspekte.

Predsjednik Francuske čestitao je predsjedniku Raisiju na inauguraciji i zaželio mu uspjeh, rekavši da Iran i Francuska svojom saradnjom mogu odigrati ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti u regiji.

Osvrnuvši se na jednostrano povlačenje SAD-a iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja i obustavu provedbe međunarodnog sporazuma, rekao je kako traže rješenje za ovo pitanje i nadaju se da će pregovori ponovno započeti.

Ukazujući na pomorsku sigurnost, predsjednik Macron napomenuo je da prije svega moraju stvoriti okvir stabilnosti na svim područjima, uključujući i stanje mora.

U periodu od aprila do juna u Beču je održano šest rundi nuklearnih pregovora između Irana i svjetskih sila u pokušaju da se oživi iranski nuklearni sporazum. Posljednji krug završen je 20. juna, a nije određen drugi datum kada bi se pregovori mogli nastaviti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta