Kultura     | 10.08.2021. 09:20 |

Promocija knjige 'Neum, Casablanca' Dragana Markovine u srijedu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. kolovoza (FENA) - Promocija knjige "Neum, Casablanca’", autora Dragana Markovine, održat će se u srijedu, 11. kolovoza s početkom u 19.00 sati u bašti Ćorovića kuće u Mostaru. 

Uz autora o knjizi će govoriti Ronald Panza, Goran Karanović i izdavač Goran Mikulić.

Knjiga "Neum, Casablanca" objavljena je u nakladi izdavačke kuće Art Rabic, a promocija se održava u suorganizaciji SPKD "!Prosvjeta" Mostar. 

"Neum, Casablanca knjiga je o knjigama i moru, o čovjeku i usamljenosti, o zaboravu i prisjećanju, o krutosti granica i mekom šarenilu pograničja", napisala je o knjizi recenzentica Đurđica Čilić, dodavši kako "autor u svojim zapisima kombinira svoj povjesničarski nerv, svoje znanje, ali i posve subjektivni rakurs iz kojeg gleda jedan kompleksan prostor iščitavajući ga kao palimpsest i otkrivajući sve njegove slojeve.

Živo zainteresiran za granice, za čiju egzaktnost ne mare mirisi, zvukovi, ptice, a ni plemeniti ljudi, Markovina, navela je Čilić, dopola primoran stjecajem okolnosti, a otpola gonjen željom – iz stranice u stranicu granice preveslava, preplivava, prehodava i prepričava: sebi, znatiželjnom putniku iz Grenoblea, i nama, svojim čitateljima, civilizacijski i kulturološki čvor balkanskog, mediteranskog juga, u kojem se Neum ukazuje kao novovjekna Casablanca na kojoj se susreću svi brodolomci jedne civilizacije. 

Recenzent Ronald Panza ističe kako je "Dragan Markovina napisao vrlo zrelu knjigu sažetih i fragmentiranih zapisa pod nazivom "Neum Casablanca".

"Ovu knjigu se može i treba formalno prije svega doživjeti kao putopis zanemarenim i neatraktivnim prostorima hercegovačkog kamenjara i svitavskog imaginacija koji na prvi pogled varljivo ne nude neke posebne priče. I to ispravljanje nepravde je zapravno njeno posebno ostvarenje. Posljednjih godina putujući neprekidno u dijalogu sa tišinom između Splita, Korčule i Mostara, zaobilaznim nepopularnim putevima na kojima čovjek može dovoljno kontemplirati i sa svakodnevicom i sa nostalgičnim fragmentima, autor pronalazi vlastiti pojam Casablance u zemljovidu znanja, sjećanja i melankolije", napisao je on. 

Dragan Markovina (Mostar, 1981.) je povjesničar, publicist i pisac. U razdoblju od 2004., do 2014. radio je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, tijekom čega je stekao titulu doktora znanosti i docenturu iz povijesti.

Pisao je za brojne regionalne portale i časopise, a danas je redovni kolumnist portala telegram.hr, sarajevskog Oslobođenja i beogradskog Peščanika te urednik i voditelj televizijske emisije "U kontru sa Draganom Markovinom' na "O" kanalu. Autor je niza znanstvenih članaka i knjiga "Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja" (2014), "Tišina poraženog grada" (2015), "Jugoslavenstvo poslije svega (2015)" , "Povijest poraženih" (2015), "Doba kontrarevolucije" (2017), "Usamljena djeca juga" (2018), "Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.): od euforije do tabua" (2018.) i "Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava" (2019.). 

Dobitnik je nagrade "Mirko Kovač" za knjigu "Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja" i nagrade Zdravko Grebo" za kritički esej te utemeljitelj Korčula after Partyja.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo