Svijet     | 10.08.2021. 12:10 |

Lam podržala hongkonoški zakon o recipročnim sankcijama stranim zemljama

FENA Internet

HONG KONG, 10. augusta (FENA) – Hongkonška čelnica Carrie Lam u utorak je izrazila podršku zakonu koji dopušta uvođenje recipročnih sankcija nakon što su američka i ostale zapadne vlade kaznile gradske zvaničnike zbog aktuelne kampanje protiv demokratskih aktivista.

Lam je kazala da bi sankcije protiv stranih zemalja trebale biti usvojene u Hong Kongu kroz lokalni parlament, a ne bi ih trebao nametnuti Peking, i dodala kako  je izrazila kineskoj vladi svoje stavove.

Kineski široki zakon protiv sankcija uveden je u junu. Svakome ko bude metom recipročnih sankcija mogle bi biti uvedene vizne restrikcije, sredstva bi mu bila zaplijenjena ili zamrznuta, i zabranjeno bi mu bilo poslovanje sa svakom  kompanijom ili pojedincem u Kini.

Zakon je uslijedio nakon što su SAD uvele sankcije desecima kineskih i hongkonških zvaničnika, među kojima je i Lam, zbog njihove uloge u gušenju autonomije Hong Konga.

- Strane sile, strane vlade ili zapadni mediji su ti koji koriste svaku priliku da oslabe naš status finansijskog središta kao i da oslabe povjerenje u Hong Kong – kazala je ona, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu