Bosna i Hercegovina     | 10.08.2021. 13:29 |

Maloljetni borci iz TK traže rješavanje svog statusa na nivou kantona

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA 10. augusta (FENA) - Maloljetni borci Armije RBiH Grada Tuzla danas su organizovali prezentaciju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. 

Oni su svoje prijedloge predali Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, kako bi se njihov status, odnosno pitanje diskriminacije ove populacije riješilo na nivou kantona. 

Predsjednik Udruženja maloljetnih boraca ARBiH Tuzle Kadir Hajdarević kazao je da je njihova borba za osnovna prava izjednačavanja s ostalim demobiliziranim borcima demokratska.

- Svjedoci smo da posljednje vrijeme ima mnogo diskriminacije nad boračkom populacijom, gdje spadamo i mi. Najveći problem je što u podzakonskim aktima nas nema nigdje. Najnoviji primjer jeste da je u aprilu Ministarstvo za boračka pitanja TK objavilo javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje, gdje zanimljivo da naši članovi koji imaju 11,5 mjeseci kao maloljetni dobrovoljci nemaju prava aplicirati - izjavio je Hajdarević.

U maju ove godine zastupnik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević je podnio inicijativu za usklađivanje kantonalnog sa federalnim Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koji bi regulisao status ove populacije.

U odgovoru koji mu je dostavljen od Ministarstva za boračka pitanja TK stoji da će iste izmjene i dopune biti razmatrane u šestom mjesecu ove godine, te da je sačinjen tekst prijedloga zakona. Do rasprave i usvajanja još nije došlo. 

Federalnim zakonom je definisano da su maloljetni borci zasebna kategorija, dok u Tuzlanskom kantonu to nije slučaj.

Današnjoj prezentaciji nije se odazvao kantonalni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, niti predstavnici kantonalnih boračkih udruženja.

Na nivou Tuzlanskog kantona maloljetnih dobrovoljnih učesnika rata je bilo više od četiri hiljade.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo