Ekonomija     | 10.08.2021. 16:57 |

Unapređenje privredne i kulturne saradnje Tuzlanskog kantona i Turske

FENA Saopćenje

TUZLA, 10. augusta (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić su tokom sastanka s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Sadıkom Babür Girginom, razgovarali o unapređenju ekonomske, privredne i kulturne saradnje.

Hodžić i Ilić izrazili su žaljenje i suosjećanje s narodom Turske zbog teških požara.

Premijer Hodžić je predložio da se u narednom periodu organizira samit privrede, koji bi okupio privrednike Tuzlanskog kantona i Turske, a u predstojećem periodu će se razmatrati dalji koraci.

- U programu ove Vlade je da poslovne zone povećamo za 50 posto“, naglasio je Hodžić, te izrazio spremnost za unapređenje saradnje s Turskom naročito na polju ekonomije.

Podsjetio je da je Univerzitet u Tuzli prvi u BiH uveo studijski program Odsjek za turski jezik i književnost.

Ambasador Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Tuzlu, te istaknuo da je Tuzla važan industrijski centar regiona, zahvalivši se na podršci Kantonalnoj vladi zbog rješavanja problema u kompaniji Soda Sisecam na početku mandata.

- Nama su važni uspjesi naših investitora, kako bismo mogli nastaviti s praksom dovođenja novih investitora u BiH - poručio je Girgin, ocijenivši Vladu TK inovativnom i progresivnom.

Dogovoren je nastavak saradnje na jačanju odnosa između Ambasade Republike Turske i Tuzlanskog kantona naročito u oblasti privrede i kulture.

Sastanku, koji je upriličen u Vladi TK, prisustvovala je i trgovinski savjetnik Ambasade Turske Sevgin Gungor, saopćeno je iz Vlade TK.

Ovo je prva nastupna posjeta Tuzlanskom kantonu novog Ambasadora Turske u BiH, a ujedno i Gradu Tuzli.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana