Svijet     | 11.08.2021. 16:50 |

Njemačka i Nizozemska prekinule deportacije azilanata u Afganistan

FENA Internet

BERLIN, 11. augusta (FENA)  - Njemačka i Nizozemska prekinule su deportacije migranata u Afganistan zbog pogoršane sigurnosne situacije dok talibanski pobunjenici ostvaruju teritorijalne pomake u toj centralnoazijskoj zemlji.

- Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer naredio je suspenziju „na neko vrijeme“ - izjavio je portparol ministarstva Steve Alter u srijedu.

U Nizozemskoj je ministrica pravde Ankie Broekers-Knol pisala parlamentu da su promjene u Afganistanu „tako nepredvidive da je donijeta odluka o uvođenju moratorijana deportacije“.

Istaknula je da je takva odluka opravdana "pogoršanom situacijom i mogućnošću da pričekamo na odluku o stabilnijoj procjeni situacije“. Naglasila je da nikakve prinudne deportacije u Afganistan nisu planirane uoči donošenja njene odluke.

U Njemačkoj je prošle sedmice planirana deportacija šest afganistanskih državljana, ali je to odgođeno, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova ažuriralo je svoj novi izvještaj o tražiocima azila, koji obično služi kao vodeći kriterij za odlučivanje da li se tražioci azila mogu deportovati. Od 2016. godine više od 1.000 afganistanskih migranata koji su bezuspješno zatražili azil u Njemačkoj je vraćeno u  domovinu, prenosi dpa.

Više od milion migranata došlo je u Njemačku 2015. godine u potrazi za azilom, od kojih je većina bila iz zemalja razdiranih građanskim ratovima kao što su Sirija, Afganistan i Irak, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana