Ekonomija     | 12.08.2021. 13:10 |

Projekt '100 najvećih u BiH' - Doprinos razvoju pozitivne poslovne klime

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Projekat „100 najvećih u BiH“ ove godine bit će realiziran 34. put s ciljem predstavljanja najuspješnijih kompanija i podrške razvoju pozitivne poslovne klime.

Ove godine projekt donosi rezultate poslovanja bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih kompanija u 2020. godini koja je bila puna izazova prouzrokovanih pandemijom. Tokom višemjesečne kampanje istaknuti su primjeri dobre prakse i menadžera koji su uspjeli da prebrode ekonomsku krizu i nastave dobro poslovati u ovoj godini.

Tim povodom danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuto da je 34.956 firmi predalo završne račune za 2020. godinu. Od tog broja njih 2,13 posto je rangirano na ljestvici 100 najvećih, što je 744 kompanije u tri kategorije – po ukupnom prihodu, izvozu i dobiti. Posebno su rangirane male, srednje i velike kompanije.

Direktorica  projekta „100 najvećih u BiH“ Alena Ahmetspahić - Fočo je rekla da projekat već nekoliko godina ima regionalni karakter jer su izašli na tržište Srbije i Crne Gore, a planiraju i na tržište Albanije.

- Ono što čini projekat nije samo svečanost dodjele priznanja, nego i kampanja koja traje pet do šest mjeseci i svake godine tokom te kampanje mi promoviramo najuspješnije privrednike i pozitivne prakse. Iza nas je veoma teška poslovna godine ne samo za naše, nego i privrednike iz cijelog svijeta tako da će ovogodišnja rangiranja da pokažu ko se izborio na najbolji način sa pandemijom, ko je uspio da zaposli, investira, nađe nova tržišta i drugo - navela je Ahmetspahić - Fočo.

Dodala je da će rang liste biti objavljene u specijalnoj printanoj publikaciji u septembru.

- Sve firme koje su rangirane izvoze 5,5 milijardi KM iz BiH što je više od pola ukupnog izvoza. Ostvarile su u 2020. godini 27,8 milijardi KM prihoda i 1,9 milijardi KM dobiti i zapošljavale su više od 126.000 radnika – rekla je Ahmetspahić - Fočo.

I ove godine suorganizator projekta “100 najvećih u BiH” je Vanjskotrgovinska komora BiH, analitički partner LRC d.o.o. Sarajevo, a ekskluzivni partner je EuroExpres brza pošta d.o.o. Banja Luka.

Direktor ”Poslovnih novina” d.o.o. i član uprave LRC Grupacije Emil Kučković rekao je kako je LRC i ove godine zvanično otkupio podatke nadležnih entitetskih agencija i direkcije iz Brčko Distrikta.

- Međutim, za potrebe projekta u BiH analizirali smo i 400.000 regionalnih kompanija, tako da projekt koji radimo kroz LRC grupu smo već  proširili i u Srbiji. Prije mjesec dana izašla je publikacija “100 najvećih u Srbiji” koja se već drugi put održava u Beogradu. Otvorili smo tržište Albanije, tako da smo trenutno jedina zvanično akreditovana bonitetna agencija u Albaniji i u toku su pripreme projekta “100 najvećih u Albaniji” - istakao je Kučković dodajući da su već četiri godine prisutni u Crnoj Gori.

Zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović je rekao da već godinama podržavaju projekat „100 najvećih“  BiH“, koji je dobio regionalni značaj, što je veoma bitno za bh. kompanije jer su B2B susreti način da se povežu privrede i kompanije i omogući bolji nastup ka trećim tržištima.

- Činjenica da su, od 34.956 kompanija koje su predale završni račun u 2020. godini, 744 već rangirane u tih 100 najvećih i da su oni okosnica našeg razvoja, našeg izvoza, govori da tim kompanijama treba pomoći u narednom periodu – kazao je  Bajramović.

Sanja Vasilić, menadžer sektora za marketing i komunikacije s klijentima EuroExpres brza pošta d.o.o. Banja Luka, ukazala je na značaj ovog projekta za privredu BiH.

- Ova manifestacija predstavlja priliku da iskažemo našu podršku domaćoj privredi i privrednicima, te da skrenemo pažnju na značaj domaćeg preduzetništva, pogotovo u vanrednim vremenima kao što su današnja - rekla je Vasilić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana