Svijet     | 12.08.2021. 16:01 |

Frontex - Povećan broj nelegalnih ulazaka migranata u EU preko zapadnog Balkana

FENA Internet

BRUXELLES, 12. augusta (FENA) – Broj nelegalnih migranata koji ulaze u  Evropsku uniju preko  zapadnog Balkana skoro se udvostručio u ovoj godini, saopćeno je danas iz Agencije EU za granice (Frontex).

Navode da migranti većinom dolaze iz Sirije i Afganistana.

Frontex je saopćio da je 22.600 migranata uočeno kako nelegalno ulaze u EU preko zapadnobalkanske rute od januara do jula, što je povećanje za 90 posto u odnosu na isti period 2020. godine. 

U julu je taj broj porastao za 67 posto u poređenju s istim mjesecom prije godinu dana, navodi Frontex.

Brojne države članice EU uznemirene su razvojem situacije u Afganistanu, gdje militantni talibani osvajaju teritorije i prisiljavaju stanovništvo da bježi, što bi moglo dovesti do ponavljanja evropske migrantske krize iz perioda 2015/16. godine.

U tom je periodu "haotični" dolazak više od milion ljudi s Bliskog istoka i iz Afganistana dodatno opteretio sisteme sigurnosti i socijalne zaštite EU i ojačao podršku građana ekstremno desničarskim političkim grupama.

Ukupan broj nelegalnih prelazaka granice od početka ove godine dostigao je više od 82.000, za 59 posto više nego u istom periodu prošle godine, navodi Frontex, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije