Svijet     | 13.08.2021. 08:36 |

U poplavama u kineskoj pokrajini Hubei najmanje 21 osoba poginula

FENA Internet

PEKING, 13. augusta (FENA) - Najmanje 21 osoba poginula je u obilnim pljuskovima koji su pogodili kinesku pokrajinu Hubei, objavile su vlasti u petak, nekoliko sedmica nakon što su rekordne poplave nanijele pustoš i ubile stotine ljudi u susjednoj pokrajini.

Kinu su posljednjih mjeseci pogodile nezapamćene kiše, ekstremno vrijeme za koje stručnjaci kažu da je sve češće zbog globalnog zagrijavanja.

U Hubeiju su jake kiše uzrokovale prekide struje i klizišta, uništivši stotine domova i prisilivši na evakuaciju gotovo 6.000 ljudi, saopćio je pokrajinski Ured za upravljanje u hitnim slučajevima.

"Dvadeset jedna osoba je poginula, a još četiri se vode kao nestale jer je od srijede jaka kiša zahvatila gradove", izvijestila je u petak Xinhua.

Na snimkama se vidi kako se stanovnici idu kroz  vodu koja im se popela gotovo do kuka i nose osnovne potrepštine u plastičnim vrećicama u Yichengu, u kojem je u četvrtak palo rekordnih 480 milimetara kiše po kvadratnom metru. Spasioci su na buldožerima odvezli ljude na sigurno.

"Jučer je vodostaj porastao na otprilike dva do tri metra. Kuća mog susjeda potpuno je uništena", rekao je lokalnim medijima stanovnik jednog od najteže pogođenih područja grada Suizhou.

"Nismo vidjeli toliko kiše 20 ili 30 godina", dodao je.

Hiljade vatrogasaca, policajaca i vojske poslani su u najteže pogođena područja, saopćilo je kinesko Ministarstvo za upravljanje u hitnim slučajevima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo