Svijet     | 13.08.2021. 11:03 |

Price o evakuaciji američke ambasade: Ovo nije napuštanje Afganistana

FENA Internet

WASHINGTON, 13. augusta (FENA) - Samo nekoliko sedmica prije planiranog odlaska  američkih vojnika iz Afganistana,  Bidenova administracija šalje 3.000 vojnika na aerodrom u Kabul kako bi pomogli u djelimičnoj edvakuaciji američke ambasade.

Taj potez naglašava zapanjujuću brzinu talibanskog osvajanja većeg dijela zemlje, uključujući i osvajanje Kandahara, drugog po veličini afganistanskog grada i rodnog mjesta talibanskog pokreta.

State Department je saopćio da će ambasada nastaviti da funkcionira, ali je jučerašnja dramatična odluka da se pošalje hiljade dodatnih američkih vojnika znak izgubljenog povjerenja u sposobnost afganistanske vlade da suzbije talibansko napredovanje.

Objava je uslijedila samo nekoliko sati nakon što su talibani osvojili zapadni grad Herat, kao i Ghazni, stratešku pokrajinsku prijestolnicu južno od Kabula. Napredovanje i djelimična evakuacija američke ambasade, sve više izoliraju državnu prijestolnicu Afganistana.

-  Ovo nije napuštanje. Ovo nije evakuacija. Ovo nije potpuno povlačenje. Ovdje je riječ o smanjenju obima našeg civilnog angažmana  - izjavo je portparol State Departmenta Ned Price.         

Odbacio je sugestiju da jučerašnji potezi šalju ohrabrujuće signale osnaženim talibanima, ili da šalju demoralizirajuću poruku uplašenim afganistanskim civilima.         

- Poruka koju mi šaljemo narodu Afganistana je ona o trajnom partnerstvu – insistirao je Price, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta