Svijet     | 13.08.2021. 13:22 |

Katar i međunarodni partneri: Hitno ubrzati mirovni proces u Afganistanu

FENA Saopćenje

DOHA/SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Vlada Države Katar organizirala je sastanke s predstavnicima brojnih država kako bi se razgovaralo o trenutnim izazovima i mogućnostima kako doprinijeti hitnom prekidu konflikta u Afganistanu te doprinosima koje međunarodna zajednica može dati uspjehu mirovnog procesa.

Sastanku 10. augusta su prisustvovali predstavnici Kine, Uzbekistana, Sjedinjenih Američkih Država, Pakistana, Ujedinjenog Kraljevstva, Katara, Ujedinjenih naroda i Evropske unije, a 12. augusta predstavnici Njemačke, Indije, Norveške, Katara, Tadžikistana, Turske, Turkmenistana i Ujedinjenih naroda.

Učesnici su se složili da je potrebno hitno ubrzati mirovni proces na osnovu pregovora o konkretnim prijedlozima s obje strane te pozvali da se poduzmu koraci za izgradnju povjerenja i ubrzaju napora za postizanje političkog rješenja i sveobuhvatnog prekida vatre što je brže moguće.

Također, učesnici sastanaka su pozvali na zaustavljanje nasilja i napada odmah u i protiv glavnih gradova pokrajina i drugih gradova.

Učesnici su primili na znanje izjave obje strane o sljedećim vodećim principima za političko rješenje: inkluzivno upravljanje, poštivanje ljudskih prava,, uspostava mehanizma za dostavljanje reprezentativne vlade, obaveza da se pojedincima ili grupama ne dozvoli da koriste tlo Afganistana kako bi ugrozili sigurnost drugih zemalja te poštovanje međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo.

Sve afganistanske snage pozvane su da se ponašaju u skladu sa tim principima i da ih nadograđuju u budućem političkom rješenju, a izražena je i ozbiljna zabrinutost zbog izvještaja iz cijelog Afganistana u vezi s nastavljenim nasiljem, velikim brojem civilnih žrtava i vansudskih ubistava.

Izvještaji govore i o rasprostranjenim i vjerodostojnim navodima o kršenjima ljudskih prava, svim napadima (kopnenim i zračnim) na prijestolnice i gradove provincija te uništavanje infrastrukture koja otežava napore na pomirenju.

Učesnici su ponovo potvrdili da neće priznati nijednu vladu u Afganistanu koja je nametnuta upotrebom vojne sile te se obavezali da će pomoći u obnovi Afganistana nakon postizanja održivog političkog rješenja i pregovora između dvije strane u dobroj vjeri.

Izražena je i puna podršku i zahvalnost državi Katar i njenim naporima u tom pogledu, saopćeno je iz Ambasade Države Katar u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana