Bosna i Hercegovina     | 13.08.2021. 13:11 |

BPK - Obilježeni Dani otpora u Prači

FENA Elma Geca

PRAČA, 13. augusta (FENA) - Obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na spomen obilježja danas je obilježen Dan otpora MZ Prača u Općini Pale u FBiH. Odata je počast svim poginulim braniocima ali i civilnim žrtvama agresije u ovom dijelu BiH te evocirane uspomene na vrijeme prije 29 godina.

August 1992. godine bio je ključan za prostor Prače ali i dio prema Orahovicama i Goraždu - naglašava Jusuf Prljača, jedan od sudionika tog vremena u kojem je  izgubio 13-godišnjeg sina.

„Upravo zbog svih žrtava ali i doprinosa koji su dali hrabri branioci u odbrani ovog dijela BiH, obilježavaju se Dani otpora MZ Prača, da se sačuvaju sjećanja ali i da se takvo zlo nikada ne ponovi“  – ističe Prljača.

Podsjeća da je nekolicina hrabrih branilaca osmislila i uspješno realizirala odbranu ovog dijela BiH.

„Bile su to najisturenije linije prema Podgrabu, prema Palama. To je osmišljeno dobro i linije nisu pomjerene ni centimetar. Međutim, platili smo ogromnu cijenu jer smo izgubili mnogo boraca i civilih žrtava, žena i djece, ali uspjelo je očuvati taj dio odbrambenih linija tadašnjeg okruga Goražde“ – pojasnio je on.

U okviru obilježavanja Dana otpora u ovom dijelu BPK-a upriličen je obilazak svih šehidskih mezarja na području Prače kao i spomen obilježja te je uz učenje Fatihe i polaganje cvijeća odata počast svim žrtvama. Uz historijski sat, na lokalitetu Zelena ravan u Brdarićima pred duše šehida i poginulih branilaca proučen je Jasin.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta