Svijet     | 15.08.2021. 09:10 |

Felix: Meksiko i BiH napreduju u produbljivanju svojih veza tokom prvih 20 godina diplomatskih odnosa

FENA

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Meksiko je pratio različite nacije Zapadnog Balkana u povijesnom procesu koji ih je doveo do toga da postanu neovisne nacije iz bivše Jugoslavije. Meksiko je razvio bliske i prijateljske odnose s Jugoslavijom, a time i sa svim republikama koje su bile njezin dio. Nakon raspada, Meksiko je odlučio zadržati i proširiti svoje veze s nacijama koje su postale neovisne u novoj političkoj stvarnosti regije Zapadnog Balkana, navodi u svom tekstu za Fenu u povodu 20 godina uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Meksika ambasador te države za BiH Carlos Felix.

Meksiko i Bosna i Hercegovina uspostavili su diplomatske odnose 15. kolovoza 2001. godine, podsjeća ambasador, na temelju odlučnosti Meksika da produbi prethodne veze i napreduje u novoj fazi radi učvršćivanja našeg prijateljstva i suradnje. Meksiko i Bosna i Hercegovina dijele zajedničke vrijednosti dviju zemalja čije je centralno bogatstvo njihova multikulturalna i multietnička suština. Ovo bogatstvo također uključuje velike izazove kako bi se povećala njegova ogromna vrijednost. Imperativ je jamčiti sudjelovanje svih skupina i manjina u demokratskom političkom životu, kao i društveni i gospodarski razvoj, dajući im svima iste uvjete pristupa, kroz oblikovanje i provedbu uključivih državnih politika, u izgradnji demokratskijih društava, uz puno poštivanje ljudskih prava svih, u miru i slozi.

Meksiko 2021. slavi 200 godina neovisnosti. Povijest Meksika ističe složene i teške probleme koje je naša zemlja prebrodila svih tih godina u svom razvoju i izgradnji kao neovisna nacija. Saznali smo da smo samo uz jedinstvo i puno sudjelovanje svih multikulturalnih i multietničkih skupina koje čine meksičku naciju uspjeli krenuti naprijed i prevladati sve izazove koji se pojave, bez obzira na veličinu ili nepovoljne okolnosti s kojima se možemo suočiti . Ovo je stalni proces u kojem Meksiko nastavlja raditi svaki dan. Stoga Meksiko razumije izazove i složenosti s kojima se Bosna i Hercegovina suočava u izgradnji demokratske multikulturne zemlje koja traži sklad i dobrobit za sve svoje članove bez iznimke.

S tim u vezi, Meksiko ponavlja svoju spremnost da doprinese svojim kapacitetima za napredak ovog procesa, kao iskren znak našeg prijateljstva prema Bosni i Hercegovini. Kao nestalni član Vijeća sigurnosti UN-a 2021.-2022., Meksiko je preuzeo konstruktivnu i odgovornu akciju kako bi pridonio svjetskom međunarodnom miru i sigurnosti. S ovim uvjerenjem, Meksiko će dati bilo kakav doprinos potreban za podršku aktivnostima za promicanje mirnih i dogovorenih rješenja za stabilnost balkanske regije i za dobrobit svih nacionalnih skupina.

Odnosi između Meksika i Bosne i Hercegovine vrlo su mladi. Stoga postoji ogroman potencijal mogućnosti za napredak u izgradnji čvrstih temelja koji će nam u nadolazećim godinama omogućiti da učvrstimo naše veze radi boljeg razumijevanja i suradnje za dobrobit naših društava. U tu svrhu moramo napredovati u povećanju i širenju kulturnih, studentskih, akademskih, znanstvenih i sportskih veza i razmjena, radi boljeg razumijevanja naših društava i pripreme našeg ljudskog kapitala, kao jezgre naših odnosa prijateljstva i suradnje.

Meksiko i Bosna i Hercegovina trebali bi pojačati svoje ekonomske veze osmišljavanjem dogovorene politike za veće trgovinske i investicione tokove, sa specifičnom dijagnozom u sektorima oba gospodarstva koji imaju veću konkurentnost i komplementarnost. Energija, rudarstvo, poljoprivredni proizvodi, razvoj infrastrukture, telekomunikacije, automobilska industrija i turizam su među najperspektivnijim sektorima u kojima možemo proširiti razmjenu i ulaganja. Trebali bismo iskoristiti prednosti koje gospodarstvo Meksika, 15. u svijetu i sa 126 milijuna stanovnika, može ponuditi da se gospodarski subjekti Bosne i Hercegovine uključe u svjetske lance vrijednosti, putem mreže slobodnih trgovinskih ugovora koji omogućuju pristup Meksiku 1,6 milijardi potrošača širom svijeta: USMCA, CPTPP, TIPAT i Pacific Alliance.

Meksiko može biti platforma za ekonomsku diverzifikaciju Bosne i Hercegovine u drugim regijama svijeta. Slično, meksičke tvrtke mogu proširiti svoje poslovanje u regiji Zapadnog Balkana na tržište Bosne i Hercegovine. U složenom kontekstu pandemije COVID-19, Meksiko i Bosna i Hercegovina imaju priliku bliže surađivati ​​na koordinaciji akcija na multilateralnim forumima, napredovati u donošenju općih mjera hitno potrebnih za suočavanje s ovom ozbiljnom globalnom prijetnjom, osiguravajući pristup cjepiva za sve nacije i etničke skupine. Osim toga, obje zemlje moraju pojačati svoje napore u promicanju sadržaja agende za 2030., s naglaskom na globalna pitanja klimatskih promjena. Visok politički dijalog između naše dvije vlade pogurat će gore navedene elemente naše bilateralne agende.

Promovirat ćemo kontakte na visokoj razini, osobne i virtualne naših ministara vanjskih poslova i drugih visokorangiranih članova naših vlada uključenih u gore navedene elemente naše bilateralne agende, kako bismo postigli napredak u svakoj od njih. Ambasada će tražiti imenovanje počasnog konzula Meksika u Sarajevu, kao drugog važnog elementa za jačanje naših veza. Ravnoteža prvih 20 godina diplomatskih odnosa između Meksika i Bosne i Hercegovine, temeljena na prethodnim vezama koje smo razvili tijekom postojanja Jugoslavije, motivira nas da radimo bliže na izgradnji nove ere suradnje za učvršćivanje prijateljstva koje je vladalo između narodi Meksika i Bosne i Hercegovine. Meksiko je bio i bit će zaista prijatelj i pouzdan partner Bosne i Hercegovine i nastavit će podržavati njezin proces konsolidacije kao snažne, demokratske i stabilne multikulturalne zemlje u regiji Zapadnog Balkana, navodi u svom tekstu za Fenu u povodu 20 godina uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Meksika ambasador te države za BiH Carlos Felix.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'