Svijet     | 14.08.2021. 14:28 |

Ghani vodi hitne razgovore s lokalnim čelnicima, dok se talibani primiču Kabulu

FENA Internet

KABUL, 14. augusta (FENA) - Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani saopćio je da vodi hitne razgovore s lokalnim čelnicima i kolegama širom svijeta nakon što su se talibanski pobunjenici još više približili Kabulu zauzimajući ključni grad južno od prijestolnice koji je bez ikakve sumnje jedna od kapija za ulazak u Kabul.

- Moj je zadatak da spriječim dodatnu nestabilnost, nasilje i raseljevanje - izjavio je Ghani u kratkom televizijskom obraćanju, dok SAD i ostale zapadne zemlje šalju vojnike kako bi pomogli u evakuaciji svojih ambasada.

Ghani nije dao nikakav nagovještaj niti je odgovorio na talibanski zahtjev da podnese ostavku u zamjenu za razgovore o primirju ili o političkom rješenju krize, rekavši da su „reintegracija i sigurnost naših odbrambenih snaga prioritet, i mi poduzimamo mjere po tom pitanju“.

On je govorio neposredno nakon što su pobunjenici zauzeli Pul-e-Alam, prijestolnicu pokrajine Logar, 70 kilometara južno od Kabula.

Talibani nisu naišli na snažan otpor, saopćio je član pokrajinskog vijeća Reutersu pod uslovom da ostane anoniman.

Osvajanje tog grada, ključne polazne tačke za eventualni napad na Kabul, uslijedilo je nekoliko dana nakon što su pobunjenici zauzeli drugi i treći po veličini grad u Afganistanu.

Američki vojnici doputovali su avionima u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji osoblja ambasade i civila, saopćio je američki zvaničnik. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo