Bosna i Hercegovina     | 14.08.2021. 18:20 |

Vlada TK poziva GIKIL da obrazloži da li su poduzete mjere u vezi sa Koksarom

FENA Saopćenje

TUZLA, 14. augusta (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK zbog brige za zdravlje stanovništva i okoliš, zahtjeva od kompanije Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) da obrazloži stvarne razloge, šta se desilo sinoć  u Koksari prilikom enormne količine dima i vatre uslijed prekida napajanjem električnom energijom.

Iz GIKIL-a su kao obrazloženje za enormnu količinu dima i vatre izjavili da je uslijed nestanka električne energije u rad pušten parni sisač, te je višak koksnog gasa spaljen po tehnološkoj proceduri na sigurnosnim bakljama koksne baterije V.

- Pozivamo kompaniju GIKIL u okviru koje djeluje fabrika Koksara  da  odgovori, o kakvom se propustu se radi i da li su poduzete sve mjere koje se trebaju primjenjivati u slučaju nestanka električne energije? - saopćeno je iz Ureda premijera TK. 

Premijer TK, Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin zahtijevaju od kompanije GIKIL da uz pismeni izvještaj o incidentnoj situaciji, koja se desila sinoć odgovore i na pitanje, da li su spremne sve mjere koje treba poduzeti u skladu sa planom u slučaju nesreća velikih razmjera.  

Zahtijevaju da izvještaj i obrazloženje dostave u što kraćem roku na adrese Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Kantonalne uprave civilne zaštite TK i Općinskog štaba civilne zaštite Lukavac.

- Vlada TK će pomno pratiti situaciju i insistirati da kompanija GIKIL kroz buduće aktivnosti provede sve potrebne mjere zaštite, čime bi se onemogućio negativan uticaj na zdravlje stanovništva općine Lukavac i Tuzlanskog kantona. Pored kompanije GIKIL, Kantonalna vlada će pratiti i ostale privredne subjekte koji svojim djelovanjem mogu narušiti zdravlje stanovništva i okoliš - navodi se u saopćenju. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo