Kultura     | 14.08.2021. 22:03 |

Film "Bato" omaž i uspomena na jednog od velikana filmske umjetnosti u BiH

FENA Agencije

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Bato" upriličena je danas u okviru Sarajevo Film Festivala. Projekciji filma u Cineplexxu prisustvovali su mnogi filmski radnici i porodica Bate Čengića.

Dokumentarac “Bato“ je biografska priča o jednom od najbolji bh. reditelja Bati Čengiću i njegovom veoma značajnom filmskom opusu. Film prati njegov profesionalni život od dokumentarnih početaka do igranih filmova koji su prikazivani i koji su osvajali nagrade po festivalima širom svijeta. U dokumentarcu se govori i o okolnostima u kojima se živjelo i radilo u ex-Jugoslaviji 50-ih godina, cenzuri i zabranjivanju filmova koji su kritikovali sistem, predratnom vremenu s početka devedesetih, o vremenu opsade Sarajeva i snimanju u to vrijeme, o životu i nalaženju sredstava za film poslije rata...

U filmu o Bati Čengiću i njegovim ostvarenjima govore Ademir Kenović, Josip Pejaković, Abdulah Sidran, Boro Kontić, Mustafa Nadarević, Bora Čosić, Faruk Lončarević, Almir Imširević, Elma Tataragić, Ibrahim Spahić, Ratko Orozović, Gradimir Gojer, Nešo Jovanović, Karpo Godina, Mustafa Kapidžić, Stipe Svetinović, Osman Arslanagić i Senadin Musabegović.

Ovaj dokumentarni film je omaž i uspomena na jednog velikog filmskog zaljubljenika i angažovanog i hrabrog filmskog autora Batu Čengića. Filmovi Bate Čengića se i danas prikazuju u retrospektivama na festivalima širom svijeta.

Poslije projekcije je upriličen razgovor sa rediteljem Mirzom Pašićem. Pričalo se o dugom procesu nastanka filma. Dokumentarac je nastajao 8 godina i nakon mnogo prepreka i dugog procesa nastanka premijerno je prikazan na 27. SFF-u. Film traje 84 minute, a napravljen je od 30-ak sati materijala. Nakon komentara i pitanja iz publike zaključilo se da je ovo veoma bitan film za bh. kinematografiju i nove generacije koje će se preko ovoga filma upoznati sa veoma značajnim filmskim opusom reditelja Bate Čengića.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom