Bosna i Hercegovina     | 15.08.2021. 10:46 |

U Kantonu Sarajevo 23 novozaražena koronavirusom, bez smrtnih slučajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskih testiranja 499 uzoraka. 

U istom periodu, oporavile su se 24 osobe i nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno su na bolničkom liječenju 33 pacijenta, od kojih njih 24 ima akutnu infekciju, dok su ostali post-covid ili se nalaze na trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 19 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 14. Jedan pacijent je na respiratoru, dok tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 160 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 934 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.267 osoba zaraženih koronavirusom i 51.815 izliječenih.

Prema jutrošnjem izvještaju Zavoda, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 23, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 42.

U Covid-ambulantama JU Dom zdravlja KS pregledan je 81 pacijent, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 264 PCR brisa.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.269 doza vakcina. i danas se nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

S obzirom na pojavu delta soja i njegove viske zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, iz Zavoda za javno zdravstvo KS apeliraju na građane da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana