Regija     | 15.08.2021. 14:56 |

U Crnoj Gori turističke brojke blizu rekordnih iz 2019.

FENA Agencije

PODGORICA, 15. kolovoza (FENA) - Crna Gora ovog ljeta bilježi blizu 90 posto turističkog prometa ostvarenog rekordne 2019. godine, kada je zemlja od turizma zaradila preko milijardu eura, priopćila je u nedjelju Nacionalna turistička organizacija (NTO).

U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima NTO-a, boravi blizu 192 tisuće turista, a najviše je ih je iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Kada je riječ o strukturi inozemnih turista, pored regije imamo značajniji broj dolazaka s tržišta Poljske, Ukrajine, Kazahstana i Izraela, a dobar posjet bilježi se i s tržišta UAE", rekla je za crnogorske medije Aleksandra Maksimović iz NTO, istaknuvši da su hoteli na crnogorskoj obali popunili 95 posto svojih kapaciteta, dok je popunjenost privatnog smještaja 87 posto.

Crnogorski ministar financija 33-godišnji Milojko Spajić, označio je jezikom svoje generacije ovogodišnju turističku sezonu kao „brutalnu“, istaknuvši da je suficit proračuna u ljetnjim mjesecima blizu 50 milijuna eura, te je rekao da su takvim uspjehom crnogorske vlade iznenađeni u MMF-u i u Europskoj komisji.

Crnu Goru su prošle godine turisti izbjegavali, iako se uoči ljeta proglasila za prvu korona-free turističku destinaciju, no potom je buknula zaraza, a turistički promet u 2020. bio je jedva osam posto prometa ostvarenog u crnogorskom turizmu rekordne 2019.

Za razliku od prošle godine, crnogorska vlada je 2021. ušla je u rizik i početkom sezone u potpunosti otvorila granice za turiste, nakon što je strogim epiemiološkim mjerama u ožujku i travnju broj oboljelih svela na ispod 500.

Prvih dana svibnja počela je akcija masovnog cijepljenja, a do danas je potpuno imunizirana trećina stanovnika Crne Gore.

Posljednjih dana srpnja naglo je počeo rasti broj oboljelih od koronavirusa, što je dovelo do toga da zdravstvene vlasti pooštre epidemiološke mjere, koje između ostalog obuhvaćaju zabranu ulaska u unutrašnjost ugosteljskih objekata osobama koje nisu cijepljene ili nemaju negativan test na koronavirus. Iste mjere vrijede za ulazak u diskoteke i noćne klubove, bez obzira jesu li na otvorenom ili zatvorenome.

Posljednjih dana Crna Gora bilježi više od 300 oboljelih na dnevnoj razini, od kojih su oko 20 posto turisti. Ipak, zdravstvene vlasti ne najavljuju nove epidemiloške mjere, zbog čega su na udaru kritike oporbe koja tvrdi da je izvršna vlast financije stavila ispred zdravlja građana.

Crnogorsko gospodarstvo je zbog katastrofalne turističke sezone u 2020. godini imalo pad od 14,3 posto, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom