Svijet     | 16.08.2021. 12:53 |

Izraelske snage ubile četvoricu Palestinaca na Zapadnoj obali

FENA Internet

JENIN,  16. augusta (FENA) – Četvorica  Palestinaca ubijena su u ponedjeljak u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti u izbjegličkom logoru u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je nasilje eskaliralo  zbog širenja jevrejskih naselja.

Izraelska granična policija, koja djeluje na Zapadnoj obali, saopćila je da su se njene snage našle pod vatrom tokom potrage za Palestincem osumnjičenim za umiješanost u navodne „terorističke“ aktivnosti.

- Veliki broj ljudi otvorio je vatru iz mitraljeza – izjavio je portparol Izraelske granične policije.         

-  Granična policija uzvratila je na vatru terorista i neutralizirala ih je. Nije bilo žrtava među našim snagama – kazao je.

Smrtonosni sukobi česti su u Jeninu  i u drugom žarištu na Zapadnoj obali, gradu Beita, od maja kada su deseci izraelskih porodica stigli tu i počeli su graditi divlje naselje Eviatar.

Četiri izgubljena palestinska života desila su se u „izraelskoj pucnjavi iz vatrenog oružja“, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Ono ih je imenovalo kao Raeda Abu Seifa (21) i Saleha Ammara (19), kao i Amjada Husseiniyaha i Nureddina Jarrara.

Novinar AFP-a vidio je tijela Abu Seifa i Ammara u mrtvačnici bolnice u Jeninu,  u koju su izraelske snage također prebacile tijela dvojice ostalih Palestinaca, sudeći po palestinskom ministarstvu.

Izraelska strana  potvrdila je da drži tijela dvojice Palestinaca.

Palestinsko predsjedništvo osudilo je „gnusni zločin“ i saopćilo je da smatra jevrejsku državu odgovornom za „eskalaciju nasilja i njene reperkusije“.

- Nastavak ovakve izraelske politike dovest će do eksplozije situacije, pojačanih napetosti i nestabilnosti – upozorava u izjavi za javnost palestinski predsjednički portparol Nabil Abu Rudeina.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu tokom Šestodnevnog rata u 1967. i sva jevrejska naselja u njoj smatraju se nelegalnim u većem dijelu međunarodne zajednice.

Skoro pola miliona Jevreja živi u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali, pokraj  2,8 miliona Palestinaca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'