Svijet     | 16.08.2021. 15:04 |

CDU: Njemačka ne može ponoviti migrantsku politiku iz 2015.

FENA Internet

BERLIN, 16. augusta (FENA) -  Njemačka ne može popraviti situaciju u Afganistanu ponavljanjem migrantske politike otvorenih vrata koju je provodila u 2015. godini, izjavio je generalni sekretar stranke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak.

Njemačka je otvorila svoje granice prije šest godina kada je primila više od milion migranata, većinom Sirijaca, koji su bježali pred ratom i siromaštvom – u odlučnom potezu koji se naišao na aplauze širom svijeta, ali se pokazao kontroverznim u zemlji i ugrozio je njen politički kapital.

- Za nas je jasno da se 2015. ne smije ponoviti. Mi nećemo biti u stanju da riješimo afganistansko pitanje kroz migraciju u Njemačku - izjavio je Paul Ziemiak, generalni sekretar Kršćansko demokratske unije (CDU), kancelarke Merkel, za  NTV, prenosi Reuters.

CDU vodi u anketama javnosti uoči saveznih izbora 26. septembra, ali je izgubio podršku u posljednjim sedmicama. Armin Laschet, stranački kandidat za kancelara, bilježi pad podrške otkako je viđen kako se smije tokom posjete poplavama pogođenom gradu.

Kandidatkinja Zelenih za kancelara, Annalena Baerbock, izjavila je da Njemačka mora prihvatiti najmanje 10.000 pripadnika lokalnog osoblja iz Afganistana koji su radili za njemačku vojsku ili za druge  NATO zemlje u posljednjim godinama.

Merkel, koja je na vlasti od 2005., planira da odstupi s pozicije nakon septembarskih izbora.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'