Kultura     | 16.08.2021. 15:32 |

SAD finansiraju obnovu, zaštitu i digitalizaciju zbirke Filmskog centra Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je Filmskom centru Sarajevo kojem su, putem Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa (AFCP) pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD, dodjeljena finansijska sredstva u iznosu od 523.600 konvertibilnih maraka.

Sredstvima će se financirat obnova, zaštita i digitalizacija 35mm i 16mm filmova iz zbirke Filmskog centra Sarajevo koji će u konačnici biti dostupni akademskim institucijama te javnosti putem streaminga i online distribucije.

Fond američkih ambasadora osnovan je prije 20 godina sa ciljem podrške raznim projektima očuvanja kulturnog naslijeđa, uključujući povijesne građevine, arheološka nalazišta, etnografske predmete, umjetničke slike, rukopise, autohtone jezike kao i druge oblike tradicionalnih kulturnih izraza.

Od svog osnivanja, sredstvima koja se dodjeljuju putem Fonda američkih ambasadora finacirano je više od 1000 projekata za očuvanje kulturne baštine širom svijeta.

Ambasador Eric Nelson najavio je financiranje projekta Filmskog centra Sarajevo u subotu, 14. augusta na svečanoj večeri koju je priredio povodom Sarajevo Film Festivala i AFCP grant donacije.  Ambasador je naglasio da su od 2001. godine, Sjedinjene Američke Države, putem AFCP-a, uložile više od dva miliona dolara na 21 projekat posvećen očuvanju kulturne baštine u Bosni i Hercegovini.

Među ovim projektima bili su obnova pravoslavne i katoličke crkve u blizini Mostara, rekonstrukcija dijela istorijske zgrade u kojoj se nalazi Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, obnova dijela historijskog Jevrejskog groblja u Sarajevu, te konzervacija i očuvanje zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo