Bosna i Hercegovina     | 16.08.2021. 16:11 |

Aktivnosti Ministarstva sigurnosti na gašenju požara u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u protekle dvije sedmice, na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite, uputilo Ministarstvu odbrane BiH zahtjeve za angažovanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radi gašenja požara na području Neuma, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Stoca i Jablanice, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Danas je proslijeđen i zahtjev za pomoć u gašenju požara na području Mostara.

Imajući u vidu složenost situacije na požarištima, kao i nemogućnost angažovanja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti je 14. augusta  uputilo Vijeću ministara BiH zahtjev za održavanje hitne telefonske sjednice radi razmatranja prijedloga odluke o traženju međunarodne pomoći.

Ministarstvo je na osnovu Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih katastrofa tražilo pomoć u gašenju požara na otvorenom prostoru u graničnom području (općine Tomislavgrad i Široki Brijeg) radi sprečavanja daljnjeg širenja vatre te su angažovana dva kanadera na lokalitetima Budim i Rujan.

Primjena navedenih sporazuma je ograničena jer letjelice zemalja potpisnica mogu gasiti  vatru na otvorenom prostoru u graničnom području do deset kilometara.

Ministarstvo sigurnosti primilo je zahtjev da helikopter iz Crne Gore pređe granicu Bosne i Hercegovine i uzima vodu s Bilećkog jezera te se nakon toga vraća u Crnu Goru da gasi požar u mjestu Banjani kod Nikšića. Ova aktivnost je realizovana na osnovu Sporazuma između BiH i Crne Gore o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Istovremeno, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo zahtjev za pomoć EUFOR-a radi izviđanja terena zahvaćenog požarima iz zraka i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima. EUFOR je nakon izviđanja dostavio fotografije i infomacije o veličini požarišta.

Ministarstvo sigurnosti BiH će u skladu s nadležnostima nastaviti koordiniranje svih potrebnih aktivnosti koje se odnose na gašenje i sprečavanje daljnjeg širenja požara, navedeno je također u saopćenju.

Usljed toplotnog vala koji je zahvatio teritoriju Bosne i Hercegovine, došlo je do aktiviranja velikog broja šumskih požara, s tendencijom njihovog ubrzanog širenja i ugrožavanja stanovništva, objekata i endemske vrste šuma.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu