Kultura     | 16.08.2021. 22:39 |

Korosi: Poruka filma 'Dive' je da ne sudite na prvi pogled

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - U okviru Takmičarskog programa - dokumentarni film na 27.  Sarajevo Film Festivalu večeras je prikazan film "Dive" mađarskog reditelja Matea Korosija koji ovim filmovim nastoji pozvati na uklanjanje predrasuda baziranih na izgledu.

Film donosi priču o tri dvadesetogodišnjakinje Szani, Tina i Emese, koje sebe nazivaju divama, satima su u mogućnosti pričati o izgledu i šminki, ali reditelj ih prati do trenutka njihovog diplomiranja kako bi "zagrebao ispod površine" i omogućio gledateljima da vide da one nisu samo to.

Korosi je počeo rad na filmu dok je još bio student u Budimpešti, a u tom trenutku je ostao bez teme koju je namjeravao uraditi kao diplomski rad, zbog čega je počeo tragati za novom tematikom i onim šta on zapravo želi raditi.

Kako je ispričao u intervjuu za Fenu reditelj Korosi počeo je razmišljati o tome kako je trenutak završetka srednje škole prijelomni jer ste dijelom tinejdžer još uvijek, a u isto vrijeme ste odrasla osoba.

To je, kaže, bio veoma važan period za njega, a bio je siguran da želi pronaći osobu koja nema jasan plan šta nakon finalnih ispita i nekoga ko nije imao lagodan život.

Sve se dogodilo slučajno, ispričao je Korosi, jer je ispred gimnazije naišao na tri djevojke koje su izgledale potpuno različito zatražio im je upaljač kada je saznao da će zajedno te godine zavšiti srednju školu, što je bilo savršeno da ostvari svoju ideju za film.

- One su ujedno i bile dive te škole. Odmah sam imao naslov filma i krenuo sam u proces snimanja, prateći taj period njihovog života dok nisu završile gimnaziju - kazao je Korosi.

Film je zapravo priča kako mlade osobe pronalaze svoj put u tom haosu prelaska iz tinejdžerskog u doba odraslih, ali i kako pronalazite taj put ako nemate najbolju porodičnu pozadinu ili u suprotnom ako to imate i koji su to različiti problemi s kojima se morate suočiti.

- Ono što je za mene najvažnije, a o čemu ovaj film i govori je da ne trebate suditi na prvi pogled, jer ove djevojke izvana izgledaju kao veoma glasne tinejdžerke, ali ako pogledate ispod površine vidjet ćete da su one vrlo zanimljive - naglasio je Korosi.

Za njega je najvažnije bilo da gledatelji u početku vide tri obične tinejdžerice, ali da dok budu napuštali kino zaljube se u njih jer imati empatiju, kaže reditelj, najvažnije je u životu svakoga od nas.

Priču koju je ispričao ovim dokumentarcem Korosi je nazvao univerzalnom pričom primjenjivom u svakom dijelu svijeta jer njegova namjera nije ni bila nikada ispričati mađarsku priču budući da u tom životnom perodu svi imaju slične probleme možda samo obojene drugačijim bojama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta