Svijet     | 17.08.2021. 11:33 |

Cavusoglu: Turska nastavlja dijalog sa svim stranama u Afganistanu

FENA Internet

ANKARA, 17. augusta (FENA) - Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, komentarišući posljednja dešavanja u Afganistanu, rekao je da njegova zemlja nastavlja dijalog sa svim stranama u toj državi.

- Nastavljamo dijalog sa svim stranama, uključujući talibane - rekao je Cavusoglu u obraćanju novinarima nakon sastanka s jordanskim kolegom Aymanom Safadijem i delegacija dviju država održanog u Jordanu, javlja Anadolija. 

Istakavši da je u Kabulu došlo do vakuuma moći nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani napustio državu, Cavusoglu je kazao da su nakon toga talibani ušli u Kabul i de facto preuzeli upravljanje državom.

- Održavamo dijalog sa svim stranama, uključujući i talibane. Osim toga, važne ličnosti poput Abdullaha Abdullaha, koji je ranije predvodio pregovore, i Hamida Karzaija, još uvijek su u Kabulu i pripremaju se za pregovore s talibanima - rekao je šef turske diplomatije.

Posebno je naglasio ulogu Katara u inicijativama vezano za pregovore.

- U ovom momentu je važno da se situacija smiri. Željeli bismo kazati da pozdravljamo poruke koje su do sada slali talibani. One su usmjerene na strance, diplomatske misije i vlastiti narod. Nadam se da ćemo to vidjeti i u praksi. Turska će nastaviti podržavati ekonomski razvoj, stabilnost, mir i blagostanje bratskog Afganistana - naglasio je Cavusoglu.

Talibani su zauzeli Afganistan nakon što su u nedjelju preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom, te se sada nalaze u procesu uspostavljanja Vlade.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana