Svijet     | 17.08.2021. 18:09 |

Pentagon - Američki vojni zapovjednici u kontaktu s talibanima oko evakuacija

FENA Internet

WASHINGTON. 17. augusta (FENA) -  Američko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da su američki vojni zapovjednici u Kabulu u kontaktu s talibanima dok koordiniraju napore na evakuaciji američkih građana i njihovih afganistanskih saveznika.

Portparol Pentagona John Kirby izjavio je na brifingu za novinare da se neophodne interakcije s tlibanskim čelnicima nastavljaju dok SAD evakuiraju ljude. Kazao je da nije bilo nikakvih neprijateljskih suprotstavljanja s talibanskim borcima na aerodromu.

Upitan da li su američki zapovjednici postigli sporazum s talibanima o sigurnom prolazu na aerodrom američkih afganistanskih saveznika, Kirby je izjavio da je „bilo interakcija na aerodromu između naših zapovjednika i talibanskih čelnika“.

Zvaničnici se nadaju da će se tempo evakuacije intenztivirati kako bi se i do 9.000 ljudi moglo izvesti iz zemlje svakoga dana.

Nakon osvajanja Kabula u nedjelju i preuzimanja kontrole nad zemljom, talibanski borci sada stražare pored ulaznih tačaka na aerodrom i njegovih kapija, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'