Svijet     | 18.08.2021. 08:41 |

Policija Hong Konga uhapsila četiri studenta zbog 'zagovaranja terorizma'

FENA Internet

HONG KONG, 18. augusta (FENA) - Policija Hong Konga saopćila je u srijedu da su četiri studenta uhapšena zbog "zagovaranja terorizma" nakon što je njihov studentski savez prošlog mjeseca usvojio dokument u kojem žale zbog smrti 50-godišnjaka koji je izbo policajca i nakon toga se ubio.

Policija je saopćila da je jedan policajac izboden s leđa 1. jula, dok je bio na dužnosti s drugim policajcima sprečavajući protestna okupljanja na godišnjicu vraćanja vladavine Kine od britanskih kolonizatora 1997. godine, javlja Reuters.

Muškarac je potom probo nožem sebe u grudi nakon čega je kasnije preminuo u bolnici. Policajac (28) je imao probodena pluća, ali je preživio ono što je ministar sigurnosti Chris Tang opisao kao teroristički čin "vuka samotnjaka".

Ubrzo nakon napada, nekoliko desetina članova studentskog sindikata Univerziteta u Hong Kongu donijelo je prijedlog, ali su ga poslije toga povukli, u znak sjećanja na smrt 50-godišnjaka i znaka poštovanja za njegovo "žrtvovanje".

Čelnici studentskog saveza podnijeli su ostavke i izvinili se zbog "neprimjerenog" gesta.

Policija nacionalne sigurnosti tada je izvršila pretres ureda studentskog saveza u kampusu, a Univerzitet je prekinuo veze sa savezom i zabranio ulazak za 30-ak studenata .

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta