Svijet     | 18.08.2021. 11:22 |

Turska negirala da povlači vojsku sa aerodroma u Kabulu

FENA Internet

KABUL/ANKARA, 18. augusta (FENA) - Turska je negirala izvještaje u kojima se tvrdi da povlači vojnike sa aerodroma u Kabulu, navodeći da čeka rezultate trenutnih pregovora između talibana i nekoliko afganistanskih političara.

- Nadamo se da će postići sporazum mirnim putem. Nakon što se ovi razgovori održe, možemo razgovarati o ovim stvarima - rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za novine Hurriyet u komentarima koji su objavljeni u srijedu.

Turska, članica NATO-a čijih je oko 600 vojnika stacionirano na međunarodnom aerodromu u Kabulu, predložilo je nastavak upravljanja i zaštite aerodroma nakon povlačenja američkih i NATO trupa. Talibani su rekli da žele da sve trupe NATO-a napuste Afganistan.

Cavusoglu je, u međuvremenu, branio odluku vlade da započne razgovore s talibanima, nakon kritika opozicionih stranaka, prenosi Associated Press.

- To ne znači da podržavamo njihovu ideologiju. Svi su pragmatični - rekao je.

Ministar je također bio kritikovan jer je rekao da vlada pozdravlja "pozitivne poruke" od talibana.

- Rekli smo da pozdravljamo njihove poruke, ali i da smo oprezni, odnosno trebamo vidjeti da se te poruke primjenjuju u praksi - rekao je Cavusoglu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta