Bosna i Hercegovina     | 18.08.2021. 12:41 |

Suša prepolovila urod na Duvanjskom polju

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 18. kolovoza (FENA) - Dugo sušno razdoblje praćeno visokim temperaturama zadaje puno muka poljoprivrednicima u Duvanjskom polju.

Po riječima Bože Radoš, mještanina sela Omolja, smještenog na južnom dijelu Duvanjskog polja u općini Tomislavgrad, malo tko pamti razdoblje u kome je Duvanjska visoravan skoro tri mjeseca bez kiše.

- Zemlja je toliko ispucala da po pojedinim mjestima moraš paziti kako hodaš. Suha i tvrda zemlja crnica ostavila je bez života svo raslinje. Travu je potpuno suha, poput baruta. Jako sunca praćeno vrelim vjetrom prijevremena je osušiloo lišće mnogih stabala. Nema hrane za insekte i druge životinje - kazao je Radoš.

Također, pojilišta za divlje životinje i stoku su uglavnom presušila, pa stočari koji svoja stada napasaju na planinama moraju dovoziti vodu cisternama.

- O kakvoj se sušnoj godini radi pokazatelj je i ovogodišnja žetva čiji je urod prepolovljen. Nešto povrća što je još ostalo u polju poodavno se osušilo, pa mu kiša koju najavljuju neće puno pomoći - istaknuo je Radoš.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije