Regija     | 18.08.2021. 14:42 |

Slovenija spremna primiti do pet suradnika EU-a iz Afganistana

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. kolovoza (FENA) - Slovenija ne namjerava primati izbjeglice iz Afganistana, osim najviše petero Afganistanaca koji su radili za EU, rekao je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

Europski ministri vanjskih poslova su se na sastanku u utorak dogovorili da države članice solidarno hitno osiguraju pomoć za one koji su radili kao prevoditelji za europsku diplomatsku službu ili kao lokalni logističari te za članove njihovih obitelji, jer im u Afganistanu sada prijeti "smrtna presuda".

"Solidarnost ćemo pokazati primanjem suradnika  EU-a, a drugi teret u tom pogledu za sada nećemo ponuditi", izjavio je Logar novinarima u Bruxellesu.

Što se tiče drugih mogućih izbjeglica, na primjer novinara ili aktivista nevladinih udruga koji bi također mogli biti ugroženi, Slovenija za sada nema takvih namjera kakve su najavile neke druge europske države, a koje su imale dužu prisutnost u Afganistanu i poznaju prilike "iz prve ruke", dodao je. 

Europski ministri su se na sastanku složili da teret mogućih migracijskih valova iz te zemlje trebati preuzeti države u susjedstvu Afganistana kako se ne bi ponovio migracijski vala poput onoga iz 2015. i 2016., prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo