Svijet     | 18.08.2021. 18:34 |

Grčki vatrogasci bore se protiv šumskog požara u blizini Atine

FENA Internet

ATINA, 18. augusta (FENA) - Grčki vatrogasci u srijedu su se borili sa šumskim požarom koji je divljao kroz posljednju preostalu borovu šumu u blizini Atine i saopćili su da bi domovi mogli biti u riziku od vatre.

Više od 500 šumskih požara izbilo je u posljednjim sedmicama širom zemlje, uništavajući velike površine šume i prisiljavajući na evakuaciju na hiljade ljudi.

-  Plamen je golem. Ne znam šta će se dogoditi, vatra se proibližava domovima - izjavio je Lefteris Kosmopoulos, zamjenik lokalnog guvernera regije Zapadna Attica, za državnu TV ERT.

Autobusi su u pripravnosti u Viliji, pedesetak kilometara od Atine, kako bi evakuirali mještane ukoliko bude potrebno, dok snažni vjetrovi jačaju vatru koja je izbila u ponedjeljak, iako je izgledalo da je stavljena pod kontrolu. Desetak zaseoka evakuirano je od ponedjeljka.

Oko 400 lokalnih vatrogasaca, uz pomoć dodatnih vatrogasaca iz Poljske, 15 helikoptera i šest aviona za borbu protiv požara razmješteno je u tu regiju.

Najveći požar u proteklih nekoliko sedmica, na otoku Evia u blizini prijestolnice, gorio je danima prije nego što je suzbijen, razarajući velike površine šume na sjeveru otoka.

Poput drugih zemalja iz mediteranske regije, među kojima su Tunis i Turska, Grčka je zabilježila najviše temperature u decenijama ovoga ljeta, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta