Svijet     | 19.08.2021. 08:12 |

Biden: Američke trupe mogle bi ostati nakon roka za evakuaciju iz Afganistana

FENA Internet

WASHINGTON, 19. augusta (FENA) - Američke trupe mogle bi ostati u Afganistanu nakon što prođe rok za evakuaciju Amerikanaca 31. augusta, rekao je predsjednik Joe Biden, a Pentagon navodi da američka vojska trenutno nema mogućnost doprijeti do ljudi izvan aerodroma u Kabulu.

- Ako ostane još američkih državljana, ostat ćemo dok ih sve ne izvučemo - rekao je Biden za ABC News u intervjuu koji je vođen na dan kada su mnogi američki zakonodavci izvršili pritisak da predsjednik produži rok koji je odredio za konačno povlačenje.

Biden je bio izložen žestokim kritikama zbog postupanja u vezi s povlačenjem, kojim su posljednjih dana dominirale scene haosa na i oko aerodroma u Kabulu s ljudima koji očajnički pokušavaju izaći iz zemlje, prenosi  Reuters.

Biden je branio svoje odluke, rekavši da su problemi neizbježni u okončanju 20-godišnjeg angažmana SAD-a u toj zemlji.

- Ideja da postoji način da se izađe bez nastanka haosa je nemoguća - rekao je američki predsjednik.

Rekao je i da talibani za sada sarađuju u pomoći za evakuaciju Amerikanaca iz zemlje, ali "imamo još nekih poteškoća" u evakuaciji afganistanskih državljana koji su pomagali SAD-u.

Brzina kojom su se talibanske snage zauzele Afganistan, s povlačenjem američkih i drugih stranih snaga, rezultirala je haotičnim scenama na aerodromu s diplomatama, stranim državljanima i Afganistancima koji pokušavaju pobjeći iz zemlje dok ih sprečavaju kontrolni punktovi sa naoružanim talibanima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana