Bosna i Hercegovina     | 19.08.2021. 12:31 |

Folkestad pohvalio nastojanja svih u BiH koji se bore sa šumskim požarima

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad pohvalio je hrabra nastojanja svih u BiH koji naporno rade i bore se sa šumskim požarima.

Danas je brigadni general Folkestad posjetio 2. helikopterski skvadron OSBiH stacioniran u Rajlovcu i Operativno-komunikacijski centar u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Tokom posjete Rajlovcu, komandant je razgovarao sa komandantom skvadrona i savjetnikom za avijaciju NATO Štaba Sarajevo o sposobnostima i spremnosti helikoptera.

Tokom posjete imao je priliku vidjeti posade kako provode testno održavanje za let, što je dio redovnih operacija da bi bili sigurni da su spremni reagovati odmah po prijemu poziva za pomoć.

U Ministarstvu sigurnosti susreo se sa timom koji je odgovoran za koordinaciju povezanih aktivnosti za borbu i sprečavanje širenja požara. Kako bi im pomogao u tome, tim koristi sistem koji finansira NATO (komandni sistem buduće generacije u slučaju incidenta - the Next-Generation Incident Command System) kako bi koordinirali odgovor i podijelili informacije u stvarnom vremenu sa ljudima na terenu.

Za vrijeme brifinga s direktorom centra, zapovjednik je bio posebno zainteresiran  o tome gdje se požar približava naseljenim mjestima, za kritične infrastrukture ili područja koja su još uvijek kontaminirana minama.

 - Podrška civilnim organima vlasti u vrijeme krize vitalni je dio misije svake jedinice Oružanih snaga BiH. I Oružane snage su tu, spremne i žele pomoći, ako i kada ih pozovu. Nakon posjete OK centru, mogu vidjeti koliko efikasno se koriste sredstva i kako pomno se prati situacija. Želim se zahvaliti svima koji su dosada bili uključeni. Vremenske prilike donijele su privremeno olakšanje, ali sezona šumskih požara još uvijek traje. Dobro je znati da postoji ova iskusna, opremljena i dobro uvježbana sposobnost u BiH, ako se situacija pogorša - rekao je brigadni general Folkestad, saopćeno je iz  NATO Štaba Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo