Stranačke aktivnosti     | 19.08.2021. 12:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Adi Škaljić: Općina treba finansijski podržavati školovanje za deficitarna zanimanja

Adi Škaljić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad, podnio je inicijativu za finansiranje ili sufinansiranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita za deficitarna zanimanja. Cilj je, kako kaže, ne samo omogućiti posao ljudima koji se odluče baviti deficitarnim zanimanjima, nego ih i dugoročno zadržati u općini:

„Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine već treću godinu objavljuje informacije o potrebama na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži adekvatne informacije korisne za izbor životnog poziva. Agencija objavljuje spisak prvih pet deficitarnih zanimanja po kantonima i entitetima, kao i za Brčko Distrikt BiH, te detaljne spiskove svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH gdje je dat pregled deficitarnih zanimanja. Ova informacija ne treba biti namjenjena isključivo maturantima, već i svim nivoima vlasti, pa i onim lokalnim. Općina Novi Grad Sarajevo treba biti aktivan učesnik kolektivnog napora da radna snaga ove države ide u korak sa potrebama tržišta. Naravno, podatke Agencije za rad i zapošljavanje BiH trebalo bi prilagoditi specifičnostima naše općine. Konkretan oblik stimulansa lokalna samouprava može dati kroz program koji treba prerasti u stalnu budžetsku stavku finansiranje/sufinansiranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita za deficitarna zanimanja. Ovo bi bio relativno mali, ali važan korak, kojim se pokazuje volja Općine da zadrži deficitarni radni kadar i pomogne ljudima koji imaju afiniteta baviti se takvim zanimanjima.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom