Ekonomija     | 19.08.2021. 13:50 |

Polugodišnje izvršenje federalnog proračuna

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. kolovoza (FENA) - Vlada FBiH danas je usvojila izvješće o izvršenju Proračuna FBiH za prvih šest mjeseci ove godine. Ukupno ostvareni prihodi Proračuna FBiH su iznosili 2.212,7 milijuna KM, što je 40 posto planiranog za 2021. godinu, te 100 posto ostvarenja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prema glavnim kategorijama, ostvareni su porezni prihodi (porez na dobit, prihodi od neizravnih poreza i doprinosi za mirovinsko penzijsko i invalidsko osiguranje) u iznosu od 1.816,5 milijuna KM, neporezni prihodi (naknade, takse, novčane kazne i ostali) od 187,4 milijuna KM, primljeni tekući transferi iznose 3,2 milijuna KM, a primici od financiranja 205,7 milijuna KM.

Pozitivna činjenica jeste da prihodi od neizravnih poreza, te doprinosi za MIO, koji predstavljaju 89 posto ukupno ostvarenih prihoda, bilježe rast, kako u odnosu na idealni plan za šest mjeseci tako i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što ukazuje da se gospodarstvo polako stabilizira.

Prihodi od doprinosa za MIO su, u odnosu na isto razdoblje 2020. godine veći za devet posto, dok su prihodi od PDV-a koji pripadaju Federaciji BiH veći za 12 posto.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci, za prvo polugodište 2021. godine iznose 2.151,4 milijuna KM, što je 39 posto u odnosu na planirani Proračun Federacije BiH.

Rashodi i izdaci na gotovinskoj osnovi iznose 1.926,4 milijuna KM, što je 90 posto ukupno obračunatih rashoda i izdataka u tekućem razdoblju. Na poziciji tekućih transfera drugim razinama vlasti zabilježen je rast u iznosu od 28 milijuna KM. Prema funkcionalnoj klasifikaciji, najveći iznos sredstava od 1.407,5 milijuna KM utrošen je na socijalna davanja.

Kada je riječ o redovnim mjesečnim transferima, za isplatu mirovina izdvojeno je 1.133 milijuna KM, doprinosi za zdravstveno osiguranje na teret mirovina iznosili su 13,2 milijuna KM, transfer za civilne žrtve rata je bio 12 milijuna KM, za vojne invalidnine 130,2 milijuna KM, za egzistencijalne naknade za razvojačene branitelje 20,6 milijuna KM, za dobitnike ratnih priznanja 7,5 milijuna KM, te za civilne invalidnine 67,6 milijuna KM.

Za Federalni zavod za zapošljavanje iz sredstava IBRD-a za projekt zapošljavanja izdvojeno je 6,1 milijuna KM. Što se tiče transfera za zdravstvo, ukupno je izdvojeno 49 milijuna KM. Kad su u pitanju subvencije javnim poduzećima, od ukupno planiranih 53,9 milijuna KM, u prvih šest mjeseci 2021. godine realizirano je 20,5 milijuna KM, što je 38 posto planiranih sredstava.

Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima realizirane su u iznosu od 22,2 milijuna KM, a odnose se na poticaje za poljoprivredu, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana