Svijet     | 19.08.2021. 14:59 |

Patrušev: Nakon Afganistana slična situacija očekuje Ukrajinu

FENA Internet

MOSKVA, 19. augusta (FENA) - Jedan od najviših ruskih sigurnosnih zvaničnika u četvrtak je doveo u pitanje američku predanost Ukrajini u svijetlu američkog ishitrenog napuštanja Afganistana, predviđajući da bi jednoga dana SAD  mogao napustiti svoje ukrajinske saveznike na sličan iznenadni način.

Komentari Nikolaja Patruševa, sekretara ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, najvjerovatnije će pojačati strahovanja među nekim zapadnim političarima da su američki državni neprijatelji poput Kine i Rusije ojačani onime što smatraju zapadnim spektakularnim porazom u Afganistanu kako bi testirali zapadnu riješenost na drugim kriznim mjestima.

Britanski ministar odbrane  Ben Wallace danas je izjavio da se nakon najave povlačenja iz Afganistana, zapadna riješenost sada smatra slabošću među vodećim suparnicima.

- Kijev očigledno služi interesima svojih prekomorskih patrona, nastojeći da uđe u NATO - izjavio je Patrušev, bliski saradnik predsjednika Vladimira Putina, za novine Izvestija, misleći na ukrajinske aspiracije – kojima se snažno suprotstavlja Moskva - da se pridruži vojnim savezu pod američkim vodstvom.          

- Da li je, međutim, proamerički režim u Kabulu spašen činjenicom da Afganistan ima status ključnog američkog saveznika izvan NATO-a?  Nije. Slična situacija očekuje pristalice američkog izbora u Ukrajini - prognozirao je Patrušev.

Američki angažman u Ukrajini, koji se sastoji od nabavki naoružanja i vojne obuke, nije uporediv u finansijskom, vojnom ili političkom smislu s 20-godišnjim prisustvom u Afganistanu, u suprotstavljanju talibanskim pobunjenicima koji su ostvarili pobjedu u ovom mjesecu.

Nema nikakvih dokaza da će Rusija pokrenuti novu vojnu intervenciju u Ukrajini, ali su komentari Patruševa pojačali  dugotrajnu debatu na Zapadu kako i kada će Washington odgovoriti ukoliko Moskva to učini.

Patrušev nije spomenuo ideju buduće ruske akcije, ali je skicirao hipotetičku situaciju u kojoj bi ukrajinski desničarski ekstremisti došli na vlast i ta zemlja bi krenula prema kolapsu.

Patrušev, koji je prethodno predvodio rusku službu državne sigurnosti FSB, izjavio je da je afganistanska kriza rezultat, kako ga je nazvao, nekompetentnog rada obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Britanije i ostalih NATO članica, i tipično pogrešnog uvjerenja na Zapadu u ispravnost svojih odluka.

On je optužio Sjedinjene Države da su prepustile svoje afganistanske saveznike „volji sudbine“ , prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo