Svijet     | 19.08.2021. 15:53 |

Lavrov: Rusija zagovara uspostavu dijaloga među Afganistancima

FENA Internet

MOSKVA, 19. augusta (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je da Rusija zagovara uspostavu dijaloga među Afganistancima kao instrumenta za uspostavu Vlade.

Šef ruske diplomacije Lavrov u Moskvi se sastao s ministricom vanjskih poslova u Vladi nacionalnog jedinstva Libije Najlom El Mangoush, a nakon sastanka je u obraćanju novinarima kazao da je od iznimne važnosti da se nastavi i provede proces tranzicije vlasti u Libiji u okviru kojeg su prošle godine napravljeni brojni pozitivni iskoraci, javlja Anadolija. 

I El Mangoush je kazala da je važno da se u okviru pokrenutog procesa povuku strane snage iz Libije.

- Taj proces treba biti postepen i sinkroniziran. Za to je neophodno da se uspostave potrebni mehanizmi u zemlji - rekla je El Mangoush.

Lavrov je komentirao i aktuelnu situaciju u Afganistanu u kojem je u nedjelju pala Vlada, a vlast u Kabulu su preuzeli talibani.

- Talibani trenutno ne kontroliraju cijeli teritorij Afganistana - naglasio je Lavrov i dodao da Rusija zagovara uspostavu unutarnacionalnog dijaloga kao načina uspostave vlasti u Afganistanu.

Ističući kako je situacija u Afganistanu postala regionalnog karaktera, Lavrov je kazao da se za situaciju interesiraju sve susjedne, ali i mnoge ostale države.

- Pozdravljamo izjave u kojima talibani izražavaju spremnost na razgovore s drugim političkim grupama u Afganistanu - poručio je Lavrov.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana