Kultura     | 19.08.2021. 17:36 |

Šešić: Dokumentaristi su jedan korak ispred društva, oni su barometar (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Selektorica Takmičarskog programa - dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) Rada Šešić rezimirajući u intervjuu za Fenu ovogodišnji SFF s akcentom na dokumentarni program, podvukla je da je izuzetno zadovoljna izborom.

- Publika se vratila u kino. Autori su oduševljeni jer su vidjeli svoj film na velikom platnu, i to u odličnim uslovima tehničkim. Imali su kontakt s publikom, zbog čega i rade film. Mislim da puno znači i za cijelu dokumentarističku scenu da ima kontakt s publikom. Isto tako i za publiku da osjeti šta se to događa u društvu. Jer dokumentaristi zbilja pokazuju kako društvo razmišlja, koji su problemi. Oni su jedan korak ispred društva i signaliziraju šta se događa. Jedna dokumentarna selekcija kao jedan barometar društva je vrlo bitna da publika osjeti i da se o tim filmovima, tim temama, pričama razgovara kasnije -podvukla je Šešić.

Iako je prethodne godine pandemija COVID -19 obilježila svijet, među dokumentarnim filmovima koji su se našli na Festivalu nije bilo filmova koji su se bavili tom tematikom. Govoreći o tome, Šešić smatra da je za tu temu još prerano, iako su pojedini autori radili neke refleksije mobitelom ali kaže da to nisu još zreli filmovi.

- Biram filmove i na najvećem festivalu na svijetu dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA. Tamo dođe oko 4.000, 4.500 filmova u selekciji. Mi sad završavano selekciju festivala koji je u novembru i nema puno filmova na svjetskom nivou koji govore o pandemiji, tek nekoliko kineskih - ustvrdila je Šešić, dodavši da će tek možda za godinu-dvije početi priče i istraživačke i emocionalne o toj temi.

Dokumentarni filmovi koji su se našli u selekciji za ovogodišnji Sarajevo Film Festival u značajnoj mjeri prožeti su emocijama. Govoreći o tome, Šešić smatra da je ove godine bilo nekoliko vrlo osobnih filmova.

- Filmova gdje se autori osvrću prema svijetu kroz svoj ugao. Kroz svoje vlastito životno iskustvo. Tako da smo imali neke kao polu-autobiografske eseje. Filmove koji kroz to osobno progovaraju o svijetu - podvukla je ona.

Šešić ocjenjuje da su filmovi ove godine zaista bili zreli. Mišljenja je da su filmovi bili zreliji nego ranijih godina, i to zato što su autori imali vremena da u vremenu korone sjede, pregledaju materijal koji su ranije snimili, montiraju, premontiraju, razmišljaju koja je to narativna priča, struktura koja će nositi film.

- Oduševljena sam, da tako kažem, ovogodišnjom žetvom dokumentarizma u našoj regiji - zaključila je na kraju intervjua za Fenu selektorica Takmičarskog programa - dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala Rada Šešić.

Pogledajte https://fena.ba/video/6347

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jyv1oCZqXQeLvPjzAehIkqHcWRBcWhB5?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana