Svijet     | 19.08.2021. 17:32 |

Dominic Raab odbija pozive da podnese ostavku nakon kritika britanske javnosti

FENA Internet

LONDON, 19. augusta (FENA) - Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab bio je na odmoru u trenucima kada su talibani zauzimali Kabul i odbio je obaviti telefonski razgovor kako bi pomogao afganistanskim prevodiocima koji su svoje živote stavili na kocku radeći s britanskim trupama, javlja Sky News. 

Dominic Raab se od tada opire pozivima da podnese ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova nakon što je odbio razgovarati s afganistanskim ministrom vanjskih poslova tokom svog godišnjeg odmora dok su se talibani približavali Kabulu.

Laburisti, liberalni demokrati, SNP i Plaid Cymru vrše pritisak na Raaba da napusti svoju ministarsku poziciju i kažu da bi premijer Boris Johnson trebao smijeniti ministra vanjskih poslova ako ovaj sam ne odstupi. 

Ali Downing Street i dalje tvrdi da imaju "puno povjerenje" u ministra Raaba.

Na pitanje novinara u četvrtak ujutro planira li podnijeti ostavku nakon svog poteza, ministar vanjskih poslova odgovorio je kratko: "Ne."

Ali ministrica vanjskih poslova vlade u sjeni iz redova laburista Lisa Nandy rekla je za Sky News da je "postalo je apsolutno jasno da je položaj ministra vanjskih poslova postao neodrživ".

- Smatram apsolutno sramnim da se vlada nije udostojila podići slušalicu na poziv afganistanskog ministra vanjskih poslova - rekla je Nandy.

Nandy je dodala da ako Dominic Raab nema pristojnosti podnijeti ostavku, premijer mora pokazati makar trunku liderstva i smijeniti ga sam.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'