Bosna i Hercegovina     | 20.08.2021. 13:19 |

U Mravinjcu kod Goražda otvoren LifeLine festival umjetnosti i zdravog življenja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. augusta (FENA) – LifeLine festival umjetnosti i zdravog življenja, čiji je organizator AidNet fondacija, počeo je u goraždanskom naselju Mravinjac.

Festival su svečano otvorili Amra Zulfikarpašić, u svojstvu izaslanice gradonačelnice Sarajeva i  gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

- Mnogo me raduje što sam ovdje sam vama, presretna sam jer Drinu pamtim iz najranijih dana mladosti kada smo se spuštali crnim gumenim šlaufima niz njene valove. Drago mi je zbog posebne energije koja se dešava ovdje i želim da ovakvi događaji budu u svojstvu promocije ovog mjesta, grada, njegove kulture i umjetnosti, ali i prirodne ljepote – kazala je Zulfikaripašić.

Gradonačelnik Goražda  Ernest Imamović  kazao je da festival odiše nevjerovatnom energijom zahvaljujući entuzijazmu ljudi sa ovih prostora, poput Sabihe Hadžimuratović, koja, kako je kazao, Goražde promoviše svuda u svijetu.

- Sretan sam što smo dio festivala koji će prerasti u tradiciju.  Ovo je festival ljudi, jer sa ljudima sve počinje i možda ovo mjesto izgleda kao malo, ali ovdje su se okupili ljudi, prijatelji, kao nekad na festivalima koje smo imali, da promovišemo kulturu, umjetnost, ljepotu ovog područja koje za mene, ali i sve nas odavde neopisivo lijepo i vrijedno” – kazao je Imamović.

Otvaranju festivala  prethodio je neobičan performans koji su priredili  solistica benda "Sunday Stories" Nina Babić, Alma Tuzi Lepir sa zvučnom kupkom te Anika Petrović sa gongom,  a program su upotpunili i  drugi učesnici uključujući i mlade talente sa Drine te lutkar Sabit Agić, dok je u muzičkom dijelu večeri nastupio bend “Sunday Stories” i DJ Valida.

LifeLine festival koji se održava u rodnom mjestu jednog od najznačajnijih bh. grafičara Emira Dragulja, u periodu do 23. avgusta ponudit će različite sadržaje iz sfere umjetnosti, kreativnosti i zdravog življenja, uz brojne izložbe, poetske i muzičke večeri, welness, radionice zdrave hrane te dječiji program.

Direktorica festivala Sabiha Hadžimuratović naglasila je da su cilj i misija  kreiranje i godišnje održavanje unikatnog festivala koji povezuje umjetnost, kreativnost, očuvanje tradicije i čuvanje kolektivne memorije o kulturi naše zemlje, te pozitivne promijene u stilu življenja.

- U okviru fetsivala planirane su svakodnevne sesije, joga, meditacija, refleksologija, svjesno hodanje, Tao Chi Cuan vještine te zvučne kupke,  a predviđene su i radionice zdrave hrane bazirane na organskoj proizvodnji goraždanskog kantona. Učesnici će se isključivo hraniti veganskom hranom, spremljenom u domaćinstvima sela Mravinjac, po starim receptima a na festivalu nema plastike niti alkohola.Ove godine u umjetničkoj koloniji učestvuju slikari iz BiH, Rusije i Crne Gore – pojasnila je Hadžimuratović.

U okviru muzičkog dijela festivala  narednih dana  nastupit će i grupa Belau iz Mađarske  te Vlado Podany,  dok će gost večeri poezije biti  bh. književnik Hadžem Hajdarević.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom