Bosna i Hercegovina     | 20.08.2021. 16:27 |

Najavljena manifestacija obilježavanja 29. godine od smrti Ramiza Salčina

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Prigodna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice smrti ratnog heroja Ramiza Salčina najavljena je za nedjelju na današnjoj pres-konferenciji održanoj u Sarajevu u kompleksu Memorijalnog centra Kovači.

Na datum njegove pogibije, u nedjelju, delegacije će ujutro položiti cvijeće i odati počast na mjestu stradanja, potom posjetiti njegov mezar na Kovačima. Popodne u 18 sati, u Memorijalnom kompleksu će početi akademija posvećena ovom heroju odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

Jedan od govornika na današnjoj pres-konferenciji bio je njegov sin Mirza Salčin. Rekao je da ga u sličnim situacijama uvijek nadvladaju emocije i da ljude poput njegovog oca ne treba zaboraviti već govoriti uvijek o njihovom velikom djelu.

Taib Delalić, pomoćnik načelnika sarajevske općine Novi Grad za boračko-invalidsku zaštitu, na pres-konferenciji je kao Salčinov poznanik i zemljak ustvrdio da je osobine tog čovjeka teško dočarati onima koji ga nisu poznavali.

O Salčinu kao heroju, kaže, mogao bi govoriti danima jer je bio branilac kakav bi dao 'i stotinu života, da ih je imao', za Bosnu i Hercegovinu.

Njegovo pravilno shvatanje predstojeće opasnosti po Bosnu i Hercegovini u predratnim godinama, kad je fašizam iz susjedstva pomaljao lice, Salčin bi izrazio riječima da će u Bosni teći krv, a kad se opasnost i neposredno približila, djelovao je i pozivao na otpor.

- Iznimno mi je drago što sam poznavao Ramiza Salčina, moga komandanta - rekao je između ostalog Delalić.

Po njegovom mišljenju, današnjica je nažalost slična godinama 1990. i 1991.; izjave o Bosni i Hercegovini Milorada Dodika i političara slične ideologije ponovo 'uzrujavaju duh aktivnosti koje ne bi bile dobre ni za koga'.

Taib Delalić je s velikim pijetetom govorio o Salčinovom angažmanu u odbrani Sarajeva i BiH podsjećajući da se on u borbenim redovima našao na početku rata i poginuo na prvoj borbenoj liniji.

Ramiz Salčin, ratni komandant Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, posthumno nagrađen najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” i ordenom oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”, rođen je 13.05.1954. godine u naselju Borač kod Gacka.

Poginuo je 22. augusta 1992. braneći Sarajevo, u kvartu Saraj-Polje, od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića.

Ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Saborci i drugi poštovaoci ovog heroja nerijetko ističu njegovu požrtvovanost i prisustvo na svim ratištima na području Novog Grada, od bitke na Žuči, Mojmilu, Dobrinji, pa sve do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je okončan njegov život.

U današnjem Sarajevu, ime Ramiza Salčina nose jedna ulica, trg i dvorana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije