Svijet     | 20.08.2021. 17:17 |

Macron poželio 'dobrodošlicu' Afganistancima evakuiranim u Francusku

FENA Internet

PARIZ, 20. augusta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je poslao poruku „dobrodošlice“ u tweetu upućenom Afganistancima koji su evakuirani u Francusku, nakon dolaska iz Kabula treće grupe s više od 200 ljudi, većinom Afganistanaca.

Također je naglasio da zdravstvena pravila nisu zaboravljena, postavljajući fotografije  Afganistanaca okruženih liječnicima i muškarca koji je podvrgnut testiranju na COVID-19, obaveznim za sve koji dolaze u zemlju.

Svi ljudi koji dolaze u Francusku iz Afganistana moraju biti smješteni u desetodnevni karantin u okviru restrikcija uvedenih u borbi protiv pandemije, jer je njihova zemlja na francuskoj crvenoj kategoriji u kategorizaciji rizičnih regija od koronavirusa. U takvoj kategorizaciji, crvena kategorija je najviša.

Kako bi osigurao da Francuska i druge zemlje nastave s evakuacijom, Macron je insistirao u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na „apsolutnoj potrebi rapidne i konkretne koordinacije među saveznicima“, sudeći po saopćenju francuskog predsjedništva o razgovoru dvojice čelnika održanom u četvrtak. 

Američka vojska nadležna je za evakuacije s kabulskog aerodroma, što znači da se ostale zemlje moraju obraćati njoj kako bi evakuirale svoje državljane nakon talibanskog preuzimanja kontrole nad Kabulom u nedjelju, prenosi AP. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'